Първите пет проблема в млечната индустрия

Прочетох интересен материал за първите 5 проблема в млечната индустрия. Смятам, че този материал е уникална илюстрация на реалните проблеми на индустрията, независимо от това, че проблемите не са градирани по важност.

Ще дам обяснения на всяка от позициите:

  1. “Постоянно недоразумение между производителите на мляко и преработвателите. Това е стандартната и естествена ситуация. За купувача винаги е скъпо, а за продавача е евтино. Това е стандартната ситуация във всички страни по света. Добрият процесор има подходяща връзка с доставчиците. Така че няма проблем.
  2. Недостатъчен контрол от контролните органи върху качеството на суровото мляко”. Бих искал да мисля, че това е шега, но наистина беше написано !!! Уважаеми преработватели, вие решавате какво сурово мляко да закупите !!!! Ако е така, трябваше да  напишете, че процесорите не разполагат с достатъчен контрол върху качеството на продуктите и фалшификати  и щеше да бъде по-близо до истината . Като цяло много от преработвателите се занимават с закупуването на “черно” мляко. Това ли е и проблемът с контролните органи?
  3. Увеличаване на конкуренцията от незаконно действащи предприятия”.Това включва мляко, заквасена сметана и извара, продавани от “бабичките” на пазарите. Аз много пъти съм казвал, че около 20 милиарда долара се въртят в този сегмент и тази цифра расте. Но това е проблемът не само на контролните органи, но и на млекопреработвателите! Какво, скъпи, ви пречи да създадете една нормална асоциация на процесори, собствена система за контрол на качеството и популяризиране на качествени суровини? За $ 2 милиона можете да организирате отлична информационна кампания, която ще обясни на консуматорите, защо е опасно да се купуват такива продукти на пазарите и така нататък. Така че, отново – това е банално преместване на вашите собствени проблеми пред другите.

4.” Постоянно намаляване на количеството млекопроизводство” . Като цяло, това не е проблем, по мое мнение. Повечето от мандрите имаха проблеми с продажбите на готови продукти през последните години. Просто направете това, което съм написал по-горе и няма да имате проблеми със суровото мляко. Още една точка – плащайте повече за допълнително качество на млякото и професионалните млекопроизводители ще имат стимул да развиват производството. Третата точка е да управлявате ефективно бизнеса си. Не само логистиката, но и маркетинга и веднага ще имате пари за суровото мляко и производителите на мляко ще увеличат обемите на производство по-активно.

  1. Ограничен достъп до финансови ресурси”. Това не е проблем само за млечната промишленост, това е проблем за всички отрасли. Но мандрите не трябва да се оплакват от това изобщо! Ще обясня защо: в продължение на много години те печелят 100% марж на износа на сирене за Руската федерация. В същото време за тези пари не е построен нов завод (добре, има няколко нови, но само тези мандри нямат проблеми)! Няма увеличение на ефективността, нито инвестиции в маркетинга. Къде отиват тези финанси? Просто предположи.

Ето моите топ 5 проблеми в млечната индустрия:

  1. Управление. Това е огромен проблем. Пропуски във ефективността на всеки етап от производството, особено в маркетинга.
  2. Липса на сдружение на преработватели, което наистина ще работи за индустрията и ще се занимава с насърчаването на износа, насърчаването на вътрешното потребление и борбата с нискокачествените продукти и др.
  3. Липса на системна работа по износа на продукти. Има известни признаци за напредък, но по принцип този фактор възпрепятства развитието на цялата индустрия. Сега световните цени се покачиха малко и веднага се забелязва отпускане в млечният сектор. Систематизираната работа включва създаването на силна позиция на стратегическите пазари. И отново, има голям проблем с персонала!
  4. Липса на фокус върху качеството на крайните продукти и процесите в предприятието. Най-големият проблем е липсата на системна работа за подобряване на качеството на суровините. Той дискредитира индустрията в очите на потребителя и отрицателно влияе върху ефективността на цялата верига. Това е проблем за почти всички производители. Само някои от тях работят по друг начин.
  5. Звучи банално, но проблемът е и остарялото оборудване и технологии. Изградихме 2-3 нови завода за годините на независимоста и продължаваме да модернизираме и възстановяваме мандрите, които нямат перспектива.

Бих добавил и липсата на кооперативни мандри, но това е проблем за производителите на мляко, а не за преработвателите. И ще направя всичко възможно, за да се появят кооперативните мандри. Тогава преработвателите ще имат още по-малко суровини и нови конкуренти ще се появят на пазара! И тогава, по мое мнение, те наистина ще бъдат заети да решават собствените си проблеми и да не прехвърлят отговорността за проблемите си върху някои външни фактори!

Facebook , Андрий Ярмак

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here