Ирландия – увеличение на изкуствено осеменените крави

Никога не сме ви представяли ирландската система за отглеждане на говедата. Значително по-различна от нашата, подчинена най-вече на климата и пълноценното използване на пасищата. Млечността на кравите не е екстремна, но пък себестойността на млякото е най-ниска. Заплождането трябва да стане в определен период или както ирландците му казват – размножителен период. Този период за различните места е в различно време. Като цяло започва от 20 април и завършва на 30 юли. С други думи заплождането на практика трябва да е направено.

За този сезон Ирландската федерация по говедовъдство (ICBF), показва увеличение на изкуствено осеменените крави с 9%. В абсолютни цифри това са 100 000 бр осеменявания в повече от миналата година, а общия брой е над един милион.

Доклад на федерацията показа, че от 2002 г. насам индексът на икономическото размножаване на националното стадо се е увеличил със 171 евро.

Фермерите я наричат печалба от генетиката.

Това може да се отдаде главно на използването на елитни бици, като първите три бика имат средна стойност на EBI от € 293 и миналата година са регистрирали 118 989 сервиса на бици с висока развъдна стойност на EBI,

Първите три бика са използвани най-много и осеменили общо над 118 000 бр крави имат средна стойност на EBI от € 293.

Източник: Ирландска федерация по говедовъдство.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here