Светкавиците и животните

След големите горещини идват обикновено потопите, светкавиците и гръмотевиците.

Когато има буря, обикновено животните се събират в една група, плътно едно до друго и се сгушват под дърветата. Ако мълния удари дървото или някъде наблизо, цялата група може да бъде убита.

Физическите признаци върху трупа или околната среда обикновено има в повече от 90% от случаите на смърт от гръм. При околната среда най-често имаме повреда на дървото или стълба а също и върху земята. Смъртта от мълния е почти винаги мигновена.
Говедата могат да имат трева в устата си, нормално съдържание от търбуха и фекални материали. Раздуването на корема на кравата е от свободен газ, а не от подуването, което често се наблюдава при приемане на зелена люцерна и други фуражи, предизвикващи подуване.

Честите белези при аутопсия включват слабо съсирена или несъсирена кръв, хеморагични белези и / или кръвни съсиреци в трахеята, носните турбини и синусите.
Белите дробове, черният дроб, бъбреците и други органи са претоварени с кървави материали и имат хеморагични области по повърхностите си. Лошо съсирената кръв има тенденция да се обединява в крайниците, особено главата, шията, предните крака и, в по-малка степен, задните крака.

Самата смърт настъпва по няколко причини. Когато животните или хората са в групи, повечето сумират от „земното течение” на заряда.. Първо, има директен удар – това е, за което повечето хора се сещат, когато мислят за мълния – който удря дървото или земята в близост. След това енергията се разпространява по земната повърхност и ако сте някъде близо до този удар на мълния, вие поглъщате заряда и се шокирате.

Светкавицата се издига нагоре по единия крак и надолу по другия. Животните са по-уязвими, защото краката им са разтворени по-широко, така че земните заряди се движат по-лесно в телата им. Няма значение дали се докосват или точно колко близо са, важно е, че всички са били в района, ударен от мълния.
Наземните течения са причината за най-много мълниеносни смъртни случаи и наранявания както при хора, така и при животни.този наземен ток може да порази жив обект от 50 до 80 метра диаметър от мястото на падане на мълнията.

Смъртта се причинява от електричеството, което влиза в тялото. То преминава през нервната система и  спира сърцето.

Други видове мълнии освен земния ток и директния удар? Има странична светкавица. Това е, когато животно или човек стоят близо до дървото, дървото е ударено от мълния и след това мълнията скача от дърво на човек или животно. Страничната светкавица обикновено убива едно или малък брой животни, а не големи като земните течения.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here