Михаил Михайлов: Горещините, млякото, цените

НСГБ внесе писмо за спиране на проверките в горещите дни. Участваха и в дебата за емисиите.

Михаил Михайлов

НСГБ също е внесъл няколко тревожни писма за влошената икономика на фермите.
Какво се случва с цената на млякото.

Последните статистически данни показват, че производството на мляко намалява и то драстично. Подобна е информацията и от фермите. Много от водещите ферми без да намаляват фуражите произвеждат вече половината на това, което са произвеждали през април и май.

В момента цената на млякото лети нагоре.

Цената днес в ЕС е една от най високата за последните шест години. Големите европейски компании стартираха месец август с цена от 74 стотинки за кг мляко. Биологичното мляко е с най-висока цена от 2015 г, сега – 99 ст за кг, с изключение на един месец през 2017 г.

С други думи търсенето е голямо, така, че и цената расте.

Вероятно освен това, горещините също са си казали думата и производството в някои държави е намаляло.

У нас обаче цената не мърда нагоре.

В началото на юли имаше едно повишение с 2 стотинки в някои райони и от 60 стотинки за кг, цената стана 62 ст.

Не е възможно да съществува при сегашните условия една кравеферма с 50, при средна продуктивност от крава 15 кг мляко и изкупна цена от 55 стотинки.
Това си е живо самоубийство.

Липсата на мляко вече се почувства и в мандрите. Обвиняваните много пъти, но недоказано обединени в картел мандри, по отношение на изкупните цени на млякото, сега взеха да се спасяват поединично. Например днес ще има среща на мандрата Х с наши фермери за договаряне цена от 70-75 ст за кг мляко.

Идва и въпроса за цената на сиренето.
Как става така, че от понеделник ще има сирене от краве мляко на цена от 5.59 лв в Лидъл и то домашно. Именно сега трябва да се зачестят проверките за качеството на млечните продукти. Нямаш ли суровина, дори и на високи цени, се търсят други забранени начини за да продължи производството.

Извинението, че като се увеличала цената на млякото, ще се увеличи и цената на продукта, има логика. Ами ще се увеличи цената на млякото, както се увеличава цената на тока и горивата. Някои политици казват, че продукта ще стане скъп и хората няма да имат възможност да си купуват сирене.

Ами това поскъпяване защо трябва да е за сметка на фермерите.

Ами 3 милиона българи са на море. Дават по 8 лева за коктейли, 4 лева за бира, 3 лева за кафе, 30 лева за порция риба, бият се и дават по 20 лева за чадър и стол. Щом могат да дадат тези пари, значи могат да дадат и някои лев повече за сиренето.

Въпросът е обаче, как този лев ще стигне до джоба на фермера.

Лятото продължава, горещините също. Млякото ще намалява още повече. Така че, скока на цената е сигурен. До колко ще стигне цената, ще разберем съвсем скоро.

След лятото идват и продажбите на животните и фалитите.

Така или иначе животните трябва да се задържат до началото на септември. Тепърва предстой да се случват интересни неща в говедовъдството.

Кой ще е победения, се знае отсега.

Михаил Михайлов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here