Какво не/знаем за размножителния сезон

0

В статията Ирландия:

Ирландия – увеличение на изкуствено осеменените крави

Ирландия – увеличение на изкуствено осеменените крави

на няколко пъти се споменава терминът „размножителен сезон”.

Под това име се крие думата – заплождане на кравите.

За различните области на Ирландия, този сезон започва и завършва в различно време. Това е продиктувано от климатичните особености на районите.
Целта е телето да се роди в най-подходящото време и докато мине млечният период, тревата да бъде готова.

Същото важи и за майките, които трябва да се отелят в определено време и веднага да излязат на пасището, на което вече има трева.
Всъщност нищо ново под слънцето. Така го правихме и ние преди години, но презумцията беше не толкова използването на тревата, а цената на млякото, която в началото на годината беше най-висока, защото мандражиите с нетърпение чакаха първите тревички да се покажа, и съответно да я намалят казвайки шокиращото  всеки животновъд
изречение – „зеленото излезе”.
Така се правеше в редица семейни ферми.

Разликата между нас и ирландците е тази, че те извършват в началото на годината над 1 000 000 бр осеменявания при кравите, които излизат на паша, а за нас може да се каже –  че сме на светлинни години далеч от тази цифра.

Размножителният сезон е един от най-стресиращите периоди през годината във фермите, като успехът му определя просперитета на следващия сезон на отелване.

Повечето стада имат план, кравите в тях на 90% да се отелят през първите шест седмици на 2022 г. Докладите на фермерите показват, че в по-голямата си част сегашния размножителният сезон е преминал доста добре.

В началото много фермери имаха опасения, че ще имат много загубени зародиши, защото растежът на тревата се забави. За щастие обаче, по-голямата част от фермите имаха голям запас на бали от 2020 г., които използваха за допълване на дажбата на кравите, поради по-малкото трева.

Обикновено винаги има редица загуби на ембриони, поради няколко фактора, но след като броят им не е прекомерен, размножителния сезон може да се счита за успешен.

Най-добре е за правилното използване на климатичните условия и избраната технология на отглеждане на кравите в Ирландия, размножителният сезон да продължи до края на юни. Това означава извеждането на биците от стадата и прекратяването на ИО.

Продължаването на „обслужването” на кравите след 24 юли води само до намален добив и увеличени разходи.
Понастоящем повече от една трета от пролетните крави се отелват през април или по-късно; тези крави имат намалена рентабилност в сравнение с кравите, отелени през февруари и март.

20 април 29 юни 13 юли
27 април 6 юли 20 юли
1 май 10 юли 24 юли
7 май 16 юли 30 юли
Начална дата на размножаване Край на 10 седмици Край на 12 седмици

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here