Малко говорим за биволите

0

Напоследък говорим за биволите малко. А това са животните, които единствено увеличиха броят си през последната година. Също все по-рядко спираме на култовите места за продажба на кисело биволско мляко Шипка, Предела и др. Хората не вярват на млечни продукти, на които пише биволско и краве мляко.

В Университета Федерико II, Неапол (Италия), съвсем наскоро учените доказаха, че биволското мляко съдържа биоактивни молекули, полезни за човешкото здраве, в по-големи количества от тези, присъстващи в продукти, приготвени от краве мляко. Научната работа посочва, че разликата е валидна и за месото

Биволското мляко също има по-високо съотношение на мазнини/протеини, което го прави по–приятно на вкус, тъй като по-високото съдържание на мазнини неутрализира протеиновата горчивина.
По отношение на енергията при биволското мляко, тя е в повече с 40% до 60% от тази на говедата, а при протеините е от 36% до 40% повече.

Бразилската асоциация на развъдчиците на биволи (ABCB) празнува 21 години от сертифицирането на Selo de Pureza, където се използва само биволско мляко в производството и на техните производни. Сертификатът предлага на потребителя гаранция за закупуване  на истинското сирене моцарела, точно както се произвежда в родината му – Италия, повече от 500 години – от чисто биволско мляко.

Биволското мляко също е богато на калций, фосфор, витамини.

Генетичните изследвания показват, че биволското мляко е A2A2, следователно е по-лесно смилаемо, което представлява жизнеспособна алтернатива за хора с непоносимост към говежди храни.

И най-интересното е, че във връзка с изменението на климата, неаполитанските учени прогнозират, че биволът трябва да бъде „видът на бъдещето“. Те припомнят, че през последното заледяване, преди хиляди години, биволите изчезват от Европа и Северна Африка и мигрират в тропическите и субтропичните райони, които са „по-подходящи за неговите физиологични нужди“.

В Италия,  биволите, за разлика от кравите, не намаляват производството на мляко и плодовитостта си в горещите месеци – напротив, резултатите са даже по-добри .

Източник: AGRO

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here