Горещия Ад вече е при нас.

От известно време, учените ни припомнят, че идва глобално затопляне, че ледниците ще се размразят, че климата се променя под действието на емисиите, с които не можем да справим по най-добрия начин. Температурата на въздуха също върви нагоре и след няколко години ще бъде с 1.5 градуса по висока.

Първите топлинни вълни „нападнаха” Балканите през 1987 г. Следващият топлинен удар  бе през 2003 г. за Северозападна Европа. Имено тогава се разбра какво може да причини той. В Европа имаше 70 000 топлинни удара, а само в Гърция са 2500. При съответните горещи вълни хората сякаш се понаучиха как да се защитават от горещините, докато това не можа да се случи при наводненията.

Какво се случва у нас. Горещините през последните три години идват много по-рано. Какво са това – пролетни дрехи, забравихме. Още в края на месец май става прекалено топло и това продължава до края на септември.

Най-податливи на високите температури са говедата. Те живеят най-добре при температура от 5º до 18º. Температура над 22º може да доведе до топлинен стрес.

До сега само констатираме тези аномалии по отношение на повишаване на температурите, но сякаш сме направили много малко за да намалим вредното действие на топлината, изразяващо се в намаляване продуктивността на говедата и съответно големи проблеми по отглеждането им.

Разбира се, че най-важен е човека и на него трябва да му се осигурят добри климатични условия, както за работа така и в ежедневието. В много страни вече се опитват да правят това. Например в Букурещ, а е в други градове има така наречените охлаждащи пътечки. Минава по тротоара под конструкция от душове, които леко те напръскват със студена вода и съответно освежават. Изчислено е точно времето което изсъхваш от лекото намокряне и идва следващата охлаждаща пътечка. И така, няколко километра под душовете.

За да спасим животните от горещините и съответно обслужващите ги екипи, е необходимо да се направят много неща, които струват и много пари и животновъдите не могат да си ги купят от печалбата си.
Някъде обаче почнаха да го правят и ще намалят последствията от горещините. Интересното е, че първи се включиха Нидерландците, които осигурят подходящи условия на отглеждане на животните през горещините.

Най-напред те за няколко години си решиха въпросът с работната ръка. Изненадващо полските и румънски работници напуснаха фермите и се наложи нидерландците да увеличат работния си ден. Този въпрос беше решен много бързо – започна монтаж на роботи. В момента над 60% от нидерландскте ферми използват роботи.

Втората стъпка бе да се боядисат покривите в бяло. Веднага последва и промяна на покривната конструкция. Всъщност ако отворите един нидерландски сайт, винаги на първо място са фирмите, които поставят нови покривни конструкции. Един път се вдига височината – (нидерландците имат една поговорка, в която се казва – колкото е височината на обора, толкова тона мляко ще получаваш).
С отворите на покрива се решава направлението на въздуха. Следват вентилаторите с пръскалките. Без пръскалки не става. Вентилаторът върти един нагорещен въздух и го изсипва вече охладен върху животните.

Трябва да се работи и с генетиката. Да се произвеждат издръжливи на високи температури млади животни.

Водата е номер едно по важност.

Първо трябва да има осигурена вода по 80-90 литра минимум на животно. И в обора и на пасището. Ясно е, че водата трябва да е минала анализ за годност и да бъде предоставена в неограничени количества на животните не само в обора, а и на пасището.

Към всичко това Нидерландците са прибавили фотоволтаици – панели върху покрива на оборите

Вероятно в нашите ферми проблемите са още по-големи, но това са изисквания, които трябва да се изпълняват.

И не забравяйте, това е само началото.

 

1 КОМЕНТАР

  1. Заставете дьржавната администрация и т.н. научни работници в земеделието да се вьрнат в 2015 г. и да прочетат и научат наизуст решенията от конференцията по климата – Париж 2015 г. и най вече инициативата ” 4 за 1000″ която беше подкрепена и от Бьлгария с решение на МС и подписана от момчето Васил Грудев , който за сьжаление так и не разбра какво подписва . Нека да ги изкараме от удобните им кабинети и ги вкараме в горещия Ад .

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here