Пропуснатата среща при Министър-председателят – говедовъдите са на море

0

Днешната среща на Министър-председателят по въпросите на кризата в земеделския сектор,

накара безгласните досега говедовъди да проговорят.

Всъщност, тази среща не е първата по въпросите на земеделието и животновъдството.
Проведоха се няколко срещи, по болните въпроси, но

винаги при отсъствието на министър Бозуков.

Земеделският министър  не отказваше срещите, но и не присъстваше.

Последната среща с фермерите също не донесе нищо ново и нищо обещаващо.
Ако не сметнем изказването на Бойко Синапов:

Ние сме в безизходица. Обнадеждаващо беше за нас, че от министерството проявиха разбиране, че ситуацията е “тежка“, – увери председателят на „Обединени български животновъди“.

Дали в това изказване се крие някакъв сарказъм, може само да гадаем, но беше казано много точно и на място.

Големите говедовъдни организации научиха за днешната срещата – от медиите.
Никой нито ги беше поканил, нито се беше сетил за тях. 

Срещата на животновъдите – отново на “камък”

Срещата на животновъдите – отново на “камък”

Все пак трябва да се знае, че именно говедовъдството през последните години дава продукция в рамките на 939 млн лева в т.ч. 681 млн. лева мляко и за 257 мил. лева месо.

Кой организации бяха пренебегнати:

  • Обединени български животновъди – една организация, която обединява основно средни и малки фермери. Нещо повече – това е единствената българска организация, която е член на Европейската федерация на животновъдите.
    – Просто съм изумен. Нямам думи – сподели с нас председателят на организацията Бойко Синапов. – С толкова неща трябваше да запознаем премиерът за да оцелеем. Не за да вървим напред, а за да оцелеем.
  • Националният съюз на говедовъдите в България – с председател инж. Димитър Зоров. Организацията обединява над 400 фермера, които са основните производители на мляко в страната и от техните ферми излиза близо 60% от произведеното мляко в страната.
   Никой не ме поканил на тази среща. Където не ме канят не ходя, но проблемите наистина са много и решаването на всички е свързано с пари, а тях вече ги няма. Струпаха се много неща върху най-тежкият сектор в земеделието. Тока ни удари под кръста, горивата над кръста. Идват високите цени на фуражите и много изисквания на новите неща в говедовъдството. Ние също имаме идеи по обсъжданите днес въпроси, но няма на кой да ги кажем. – споделя г-н Зоров.
  • Националната асоциация на млеко и месопроизводителите с председател г-н Танчо Колев, която обединява фермери, най-вече със семеен бизнес и производството ѝ се крепи на труда на фермерските фамилии.
   Скоро г-н Колев ни бе представил една справка, от която се вижда, че за да просъществува една семейна говедовъдна ферма сега, членовете на семейството трябва да работят 542 дни в годината.
   Отдавна я чакам тази среща в голям формат. В предната среща не участвах, а ние като организация имаме няколко идеи, които могат да се реализират много бързо. Става дума за подпомагане за Covid-19, имаме и предложения за облекчение на данъците, към проблемите казани от г-н Зоров искам да добавя и за неизкупените телета. Става дума за млечни мъжки телета, които още стоят по фермите и всеки ден ни носят загуби. Досега стисках зъби и мълчах. Но времето да проговорят безгласните вече настъпи. – проговори и г-н Танчо Колев
  • Не случайно за накрая оставихме Асоциацията на месодайните говеда с Председател г-н Стоян Чуканов.
   Той не е случаен човек. Най-напред е фермер, отглеждащ доста голям брой месодайни животни. Председател е на Асоциацията и накрая, той е нашия представител на фермерите в Брюксел към Европейския икономически и социален комитет – консултативен орган към ЕП и ЕК. И нещо повече, тази организация е гласа на организираното гражданско общество. Г-н Чуканов сподели:
   Огромно е учудването ми по организацията на тази среща. Няма включени представители на говедовъдството. Нима говедовъдите не са част от агробизнеса на тази държава. Навсякъде говедовъдството е номер едно в Евросъюза, защото там процесите са най-трудни, а без мляко и месо няма как да съществуваме. Тези продукти на практика са и стратегически. Ето защо говедовъдите са на почит. Ние също имахме предложения, които да ни помогнат  да поемем глътка въздух.

До тук е ясно едно – министър-председателят има най-малката вина, че говедовъдите ги няма на срещата.

Виновни са организаторите и инициаторите на тази среща.

Може би има лобизъм в тази история, но

политиката няма място в земеделието.

В земеделието се работи и се произвежда.

Никой обаче в Европа не пренебрегва своите говедовъди, защото всеки ден и там се затварят ферми. Всяка една институция се мъчи да помогне, дори помощи се оказват на областно и провинциално ниво.
Ето защо, ако някой мисли за нашето говедовъдство, то единственото което може да се направи, е

г-н Министър-председателят да проведе среща само с говедовъдите.
Те има какво да му кажат.

И още нещо.

Говедовъдите не са на море, а в оборите и на къра.

GOVEDOVAD

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here