Най-уязвими са кофичките, в които се поставя млякото за бозаене на телетата

0

Многократно сме казвали, че първите 40 дни след раждането на телето са най- важните. Ако не се разболее ще е най-добре. Ако се разболее и оздравее, впоследствие при продуктивният му живот ще забележете, че продукцията е по-малко и има проблеми с редица физиологични процеси свързани с живота на кравата.

Освен това, в периода от 20-ти  до 40-тия ден телето е най-уязвимо. Имунните сили от коластрата, вече ги няма след 20-тия ден и са необходими нови 20 дни за да може телето до си създаде нови.

Така че, през тези 20 дни трябва да гледаме на телето като на пеленаче.

За да не допуснем заболяване през този период е много важно да поддържаме добра хигиена около телето.

Най-уязвими са кофичките, в които се поставя млякото за бозаене.

Почти във всички случаи кофичките са открити и стават апетитно място за мухите и други насекоми. Ето защо кофичките и бибероните трябва редовно да се почистват, мият и съответно да минат през дезинфектантите.

Какво трябва да се направи.

На този въпрос отговарят учените от Университетът на Уисконсин (САЩ):
Не използвайте гореща вода, в противен случай млечните протеини ще залепнат по стените на кофичката. Оставете кофичката да се накисва и почиствате с четка за две до три минути с 60-градусова вода и почистващ препарат на основата на хлор с рН стойност от 11 до 12, като например препарат за измиване на доилните инсталации.

Температурата на водата не трябва да пада под 49º, в противен случай мръсотията ще се утаи отново. Изплакнете със студена питейна вода и след това със смес от студена вода, киселинен препарат (рН 2 до 3) и разтвор на хлорен диоксид. 

Само алкални почистващи препарати предотвратяват биофилмите. Биофилмът съдържа 95% от микробите и се състои от въглехидрати, мазнини и протеини, които са подобни на състава на млякото. 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here