Чесънът – истински килер от ценни макро и микроелементи, витамини, етерични масла

Чесънът има висока хранителна стойност, тъй като съдържа цял набор от елементи, необходими за човешкото тяло.

Хранителната стойност на 100 g от продукта е около 145 kcal .

Този продукт е истински килер от ценни макро и микроелементи, витамини, етерични масла.

 – Протеини, мазнини, въглехидрати, калий, калций, натрий, магнезий, желязо, фосфор, манган, цинк, селен.

Ползите от чесън
Ползите от чесъна се дължат на действието на съставките му. Едно от основните предимства на този продукт е наличието на сложна органична материя в него наречена – алицин.

Алицинът е мощен “естествен антибиотик”, който осигурява антивирусни, антимикробни и антиоксидантни ефекти. В комбинация с други флавоноиди, селенът и германий дават на чесъна свойства на мощен антиоксидант.

Германият е рядък елемент и се намира по-трудно от всички продукти. Той е мощен антиоксидант. Благодарение на него чесънът става продукт, който има терапевтичен ефект при много заболявания. В допълнение, този микроелемент допринася за развитието на защитен фактор на тялото – интерферон.

За съжаление не всички чесъни, присъстващи на нашия пазар, съдържат германий.

Съдържанието му в продукта зависи от естеството на почвата, където растението е било отглеждано. Чесънът, доставен от Китай, като правило, не съдържа този ценен микроелемент.

Храненето с този продукт ще бъде полезно като профилактично или терапевтично средство за следните състояния и заболявания:

 • Сърдечно-съдова система. Той намалява високото кръвно налягане, намалява количеството на “вредния” холестерол в кръвта с 18-20% и увеличава съдържанието на полезни липиди в кръвта. Намалява подуването поради наличното диуретично действие.
 • Венозни заболявания и тенденции към тромбофлебит. Помага за подобряване на реологичните свойства на кръвта и предотвратява образуването на кръвни съсиреци.
 • Някои заболявания на стомашно-чревния тракт. Спира процесите на ферментация и гниене в дебелото черво, увеличава секрецията на стомашния сок по време на гастрит с ниска киселинност, стимулира апетита.
 • Хелминтни инвазии и гъбични лезии. Има и противогъбични ефекти.
 • Захарен диабет. Насърчава развитието на собствения си инсулин и намалява необходимостта от него. Помага за намаляване на кръвната захар.
 • Професионални рискове: работа в химическото производство, при контакт и поглъщане на тежки метали в организма, наличие на малки дози радиация.
 • Рискът от развитие на онкологични заболявания. Антиоксидантите, съдържащи се в продукта, предотвратяват увреждане на клетките от свободните радикали. По този начин не се създават благоприятни (анаеробни) условия за развитие и размножаване на туморни клетки.
 • Хронични заболявания на дихателната система . Той има отхрачващо, разтварящо храчки ефект, има антимикробно действие.
 • От чести настинки . Има антивирусно и антимикробно действие.
 • Намаляване на сексуалната функция при мъжете . Има доказателства, че чесънът увеличава силата на мъжете. Най-добри резултати, когато се използват пресни .

Обобщавайки, можем да кажем, че чесънът може да се консумира от всеки, който няма противопоказания. Умереното потребление ще бъде от полза.

Заключение: за да получите максимален бактерициден ефект, чесънът трябва да бъде нарязан и използван в тази форма.

Противопоказания и вреда
Неговото приемане е противопоказано при:

 • Бременност, кърмене. При бременност трябва да се консултирате с лекар. Има доказателства, че употребата на чесън през първия триместър на бременността може да увеличи маточната активност, което води до повишен риск от спонтанен аборт. Ако кърмещата майка консумира чесън, има вероятност бебето да отхвърли кърмата. Но няма вреда за здравето на детето.
 • Пептична язва, гастрит с висока киселинности в периоди на обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт, панкреатит. Необходимо е да се помни възможността за прекомерно образуване на газ и натрупване на газ в червата при пациенти, страдащи от различни форми на хроничен колит.
 • Хемороиди. Съществува възможност за обостряне чрез консумация на този продукт (както, всъщност, чрез ядене на пикантни храни).
 • Ако професията на лице изисква бърза реакция и вземане на бързи решения (пилоти, водачи, оператори и т.н.). През последните години има съобщения за неблагоприятен ефект върху човешкия мозък на сулфанил-хидроксилния йон, съдържащ се в чесъна. В големи дози може да предизвика главоболие, намаляване на концентрацията, по-бавен отговор на околните стимули.
 • За заболявания на отделителната система, особено в присъствието на пясък и камъни. Дразнещ ефект върху пикочните пътища ипоявата на нежелани симптоми от тяхна страна.

Увеличава апетита и може да предизвика преяждане. Хората с наднормено тегло трябва да са наясно с това.

 1. Оставя лош дъх . Хората, чиито професии са свързани с постоянен контакт и комуникация с други хора, трябва да вземат предвид този фактор. Послепис Една ябълка, бавно дъвчена в устата, може донякъде да поправи ситуацията.

Чесънът, който е наводнил пазара от Китай, не винаги отговаря на изискванията за здравословно хранене. Той се обработва с различни химикали, за да се запази възможността си за дългосрочно съхранение.

Ако няма противопоказания, можете да ядете от 1 до 5 скилидки на ден

Няколко скилидки чесън на ден са в състояние да поддържат здравето ви, помагат в борбата с различни болести и осигуряват активно дълголетие.

Яжте чесън за здраве и бъдете здрави!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here