Румънската порода крави – Baltata Romaneasca

Baltata Romaneasca е порода говеда с двойно предназначение, разработена в Румъния.
Породата Baltata Romaneasca, известна още като румънски петнисти говеда, са се формирали в резултат на дълго кръстосване между крави от рода сиви румънски говеда с бици Симентал, внесени от Швейцария, Австрия, Германия, Чехия и Словакия.

Най-значителен внос на сименталски бици и юници е направен в румънските райони с германско население, още в далечните 1860 и на по-късен етап към 1919 година. Първите развъдни асоциации са основани през 1910 г, от 1400 сименталски юници и около 60 бици.

Ефектът от това дълго усвояване е създаването на популация, наподобаваща породата Симентал, но запазваща в същото време, някой собствени черти.
Наричана е румънско петнисто говедо, и като самостоятелна порода е признат през 1959 г. Тази нова порода е свързана със следните породи: Симентал, Флеквие, Мондбилиярд, Чешки, Унгарски и Словашки петнисто говедо. …

Румънският петнист едър рогат добитък се разпространява бързо поради своите качества, така че, сега представлява 37% от румънските крави през далечната 1955 г, за да се разрастване до 44% през 1969 г, и да достигне в наши дни до една от най-многобройните породи в Румъния.

Цветът на румънските крави Baltata е бял с червеникав, като главата и коляното до копитото винаги са бели. Появата на пигментни участъци по главата не трябва да се счита за дефект, тъй като има признаци, наследени по майчина линия. Главата е голяма. Челото е голямо, с големи хоризонтални уши, средни рога, често с формата на лира. Вратът е средно дълъг.

Тялото на кравите Baltata Romaneasca е трапецовидно или правоъгълно. Горната част на трупа е широка и права. Те са високи от 133 до 150 см до рамената си. Крайниците са силни, прави, с добра развита мускултура. Кожата е дебела и плътна.
Породата – Baltata Romaneasca е лесна за отглеждане, устойчива на по-суров климат и по-тежък начин на живот, дори при по-лошо хранене. Кравите от тази порода имат тих темперамент, те са нежни и търпеливи животни, надарени с добри условни рефлекси.

Румънската петниста порода е многофункционална порода. Понастоящем основно се използва за месо, но около 20-25% от наличната популация принадлежи към говеждо-млечен тип.
Всички говеда дават месо със забележително качество, като е сочно и с нежен вкус.

Средната продължителност на лактация е 320-350 дни. Годишното ? производство на мляко е средно от порядъка на 4500 кг, с 4% м.в. и 3,2% протеини. Млякото е изключително подходящо за производството на висококачествени сирена.

Първото отелване настъпва след 30-33 месеца, 20-30% по-късно от другите породи. Интервал на отелване – 400-440 дни.
Вимето е със средна големина, като най-често срещаните му дефекти са – асиметрия, дълги зърна.

Зрялата крава обикновено тежи 600 кг, докато биците са от порядъка на около 900 кг. Телетата тежат 38-40 кг при раждането.

Baltata Romaneasca Ro

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here