Стратегии за справяне с топлинния стрес

При високи температури кравата намалява приема на храна с 10-30%, за да ограничи производството на топлина, причинена от ферментация в търбуха. Освен това тя избягва грубите фуражи, тъй като те увеличават активността на търбуха и следователно производството на топлина.

С повишаването на температурата над горната граница, млеконадоят може да спадне с цели 20%. Може да има и намаляване на плодовитостта, увеличаване на ембрионалната загуба и повишаване на риска от клиничен мастит.

Правилният начин на хранене и избор на фуражни съставки в горещите месеци допринасят за по-доброто справяне с топлинния стрес.

 1. Хранене

Когато приемът на храна намалее поради топлинен стрес, концентрацията на хранителни вещества трябва да се увеличи, за да се поддържат необходимите нива.

Увеличаването на енергията в дажбата и използването на висококачествени фуражи и концентрати може да помогне на животното да поддържа енергийните си нужди, дори и да консумира по-малко сухо вещество. Трябва обаче да се внимава за правилното балансиране на дажбата, за да се избегнат храносмилателни разстройства като ацидоза и изпадане на сирищника.

 • Висококачествените фуражи се усвояват по-лесно и водят до генериране на по-малко топлина от ферментация
 • Дажбите трябва да съдържат достатъчно енергия – тя може да се достави чрез скорбяла и/или протектирани мазнини
 • Мазнините са добър източник на енергия, тъй като са много концентрирани, но в същото време не покачват температурата на животното, докато се преработват
 • При горещо време трябва да се избягва високо съдържание на общ протеин в дажбата, тъй като е нужна много енергия, за да се преработи. За да се компенсира намаляването на нивото на протеин, се препоръчва да се използват протектирани аминокиселини
 • Добрите вкусови качества на фуража са от значение, за да стимулират приемът на храна
 • Буфери на базата на натрий и / или калий могат да се добавят за да компенсират дисбаланси
 • Добавянето на ниацин към дажбата води до повишена вазодилатация и по-висока честота на изпотяване. Това позволява по-голямо изпаряване и следователно по-големи загуби на топлина. 6 до 12 гр NiaShureTM на ден може да се добави, когато се очакват високи температури. Биологичната реакция е много бърза, така че добавянето може да е точно преди очакваните топлинни вълни
 • Консумацията на дрожди в екстремни условия като топлинен стрес също така помага на животните да се стабилизират по-бързо и да не намалят производителността си
 1. Време на хранене

Промяната на времето за хранене може да бъде полезна при топлинен стрес. Кравите ще са склонни да ядат по-малко през деня, но по-често и в малки количества.

 • Осигуряването на свежа храна в най-хладното време от деня може да стимулира приема
 • 60% от дажбата трябва да се дава между 8 вечерта и 8 сутринта
 1. Вода

С повишаване на температурата животните пият повече вода, затова е от съществено значение дворовете, сградите и пасищата да се снабдени с достатъчно водни корита. Когато температурите се повишат, кравите могат да пият над 100 литра на ден, дори и тези с по-нисък млеконадой. Ако кравите имат достъп до дворове или паша, е много важно водата да е близо до сянка и източник на храна.

 • Малко вероятно е кравите да изминат повече от 250 метра, за да пият, така че е важно да имат достъп до вода в този обсег
 • Водата трябва да е чиста и прясна, с достатъчно налягане, за да се напълват коритата
 • Всяка крава трябва да разполага с достатъчно пространство за поене – 15 сантиметра фронт. Така ще се минимизират конфликтите между животните.

КРИСТА EООД е водещ производител на премикси и допълващи фуражи на българския пазар, предлагащ продукти и консултация в областта на храненето и отглеждането на животни.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here