Гии – различното масло

Гии е най-висококачествената мазнина за консумация от човека. Гии не променя свойствата си при термична обработка и е незаменимо при готвене. То е изградено от специални мастни киселини, които много точно наподобяват тези в клетъчната стена на човешките клетки. Когато храна или лекарство е приготвено с Гии, то много лесно се усвоява от организма. Клетките свободно се отварят и приемат естествено всичко, което Гии им е донесло. Затова се знае, че Гии е способно да лекува и подхранва организма на клетъчно ниво. В Аюрведа, Гии е много предпочитано за приготвяне на лекарства.

Гии е лесно за храносмилане, хидратира и смазва органите в дълбочина, подобрява зрението и сетивните органи, подмладява кожата и придава блясък на косата. Гии е единствената мазнина, която подобрява работата на храносмилателната система като засилва метаболизма и повишава апетита. Действа като лубрикант в червата и помага на отделителната система.
Гии има свойствата да подхранва тъканите, костите и мускулите в дълбочина и е предпочитан вариант за масаж. Приемано вътрешно с храната в съчетание с външно масажиране е отличен начин за възстановяване след раждане. Гии се ползва за масаж на новородени бебета, за да растат здрави и силни. Има свойството да подхранва нервната система и по-специално миелиновата обвивка на невроните.

Гии има алкализираща функция, докато маслото има лек киселинен характер в организма. От направените изследвания в последните години се вижда, че Гии балансира нивата на холестерол и е отлично за сърцето и кръвоносните съдове.
Гии е било добре познато в България. Наричано е топено масло, запържено масло или пречистено масло и се е ползвало от народа за да не се разваля чистото масло. Рецепти от преди освобождението от турско Робство показват, че по-заможните са използвали гии за готвене, а по-бедните свинска мас. Много хора по селата все още си правят гии без да го наричат по този начин.

Гии се приготвя от краве мляко, преминава в чисто масло, а след това се превръща в Гии като се елиминират водата и белтъците, а остава само чистата мазнина – благинката от кравичката в най-чистата си форма. Правенето на Гии от масло не е сложно и изисква само добро настроение и желание. източник:Аюрведа

ПРИГОТВЯНЕ  НА  ГИИ

Време за готвене: 40 минути

Съставки: 1кг висококачествено неосолено краве масло, най-добре домашно. Ако не можете да намерите домашно, ползвайте немските масла с поне 82% масленост.

Метод на приготвяне:
Сложете маслото в тенджера с дебело дъно, най-добре от чугун, и гответе на слаб огън без да покривате с капак. Докато се готви, гиито ще започне да се пени, а на дъното ще се образуват малки топчета от отделящия се белтък. Разбърквайте го често, тъй като може лесно да загори. След известно време ще се избистри и ще придобие приятен кехлибарен цвят. Течността ще спре да бълбука и това е знак, че е готово. Друг начин да се провери дали гиито е готово е, като потопим хартиена салфетка в течността и я запалим. Ако не се чува пукане, значи водата се е изпарила. Оставете да се поохлади леко и го прецедете в стъклен съд. Белтъците, които останат в цедката могат да се смесят с малко кафява захар и да се хапнат като десерт. От 1кг масло се получава към 800мл гии.

Гии може да се съхранява в кухненския шкаф когато е добре затворено и няма нужда да се държи в хладилник. С времето подобрява качествата си и практически няма срок на годност. Гии  е подходяща за ежедневна употреба. Тъй като то не променя свойствата си при нагряване, това го прави идеална мазнина за всякакъв тип готвене. Някои от Аюрведичните му свойства са, че подобрява храносмилането и усвояването на веществата, подобрява паметта и овлажнява кожата и съединителната тъкан, и прави тялото подвижно и пластично. Гии се използва също и като масажно масло. 

1 КОМЕНТАР

  1. Маслото не се пържи, за да остане без вода, защото ще го прегорите. Маслото се вари във вода, след това се охлажда. Така се обира изплувалото масло, а на дъното се утаяват ненужните неща

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here