Комисията по земеделие, храни и гори към 46-то НС

1

Преди няколко дни бе сформирана Комисията по земеделие при 46-тото Народно събрание.
Комисията, през следващите години ще е най-важният фактор за развитието на земеделието и спасяването на животновъдството. От приетите нормативни документи и съответно взети решения ще зависи, както настоящето така и бъдещето на фермерите.

Комисията по земеделие се състой от 23 члена, от които 7 жени и 15 мъже.
За Председател на комисията е избран г-н Пламен Абровски от ПП ИМА ТАКЪВ НАРОД
За заместник председатели са избрани : г-жа Дсислава Танева – Герб, г-н Бюрхан Абазов от ДПС и г-н Стефан Бурджев от БСП.

Интересно е разпределението на членовете на комисията по професии:
– адвокати – 4,
– инжинери -1,
– икономисти -8,
– биолог -1,
– преподаватели -2,
– финансисти-1.

– От свързаните със земеделието професии има: агроинжинер -1, лесотехник -1,
агро икономика-1,
– Ветеринарен лекар- 1 и на двама от членовете не можахме да открием професията.

Основната група от членовете са икономисти, в което няма нищо лошо. През следващите години ще трябва да се смята много за да се подкрепя земеделието.

Членовете на комисията са от 16 избирателни района, което означава, че за половината области трудно ще има визия върху земеделието там.
Например силни области в селското стопанство, като Стара Загора и Силистра нямат представители в комисията.

От друга страна пък области, които се нуждаят най много от помощ, също нямат свои депутати в комисията – Кърдажали, Смолян, Благоевград, Ловеч.

Ясно е, че при определени изборните листи, земеделските специалисти остават на неизбираеми места.
В същото време в програмите на всяка една партия се говори за съживяване на селото, развитие на нови технологии, увеличаване на производството.

Просто то, няма как да стане само с 4 селскостопански специалиста и още толкова от останалите членове свързани със земеделието.

Дано тази наше прогноза да се окаже грешна и комисията да се справи добре с бъдещите си задължения.

GOVEDOVAD

1 КОМЕНТАР

  1. Не знам дали специалисти – агрономи, зоотехници и ветеринарни лекари ги оставят на неизбираеми места или въобще не ги включват в листите си, но тези хрантутници всички искат да ядат евтини кюфтета без да си дават сметка, че тази работа със земеделието не е “Ори, мели, яж! Затова се пропускаха много важни срокове за заявка и патентоване на характерни продукти от даден регион и т.н. Бялото саламурено сирене го патентоваха гърците и куп други пропуски в ущърб на това, което може да защити българските марки и какво ли не още. Аман от “калинки” в земеделието. Като дойде ново правителство ще уволни тези, които са се понаучили, новите не знаят до къде са придвижени различните процедури и така пропиляваме куп шансове

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here