След срещата на говедовъдите с Министър Хр. Бозуков

0

Всяка една такава среща на министър с представители на животновъдните формации, е в полза за фермерите.

Президентът на Русия – Путин, през последните години се е заел да се подобри селското стопанство в страната. В тази връзка почти на всеки три месеца президентът иска отчет за свършеното и за проблеми, които трябва се решават на високо ниво.
Резултатът е налице. През последните години, Русия дори като страна в ембарго, започна да изнася и месо.

Днес ще се проведе среща на представители на говедовъдите с министър Бозуков

Именно това  липсва при нас – повече срещи с управляващите и вземане на правилните решения за подобряване на сектор животновъдство, на всички нива.

За кратко време, животновъдите проведоха няколко срещи с екипи на МЗХГ. Някой ще каже – ама до момента нищо.

Напротив, най-малкото е, че животновъдите показват присъствие, издържат все още на натиска от всички страни и се борят не само за оцеляване.

Един от въпросите, който бе разглеждан на срещата с министъра, бе  пенсионирането на животновъдите.
Значи няма отказване.

Говедовъдите направиха доста предложения и по отношение изграждането на самостоятелно електро захранване на фермата, локалните кланици, борба със сивата икономика, не бяха пропуснати и проверките и свързаните с тях детайли.

Може би най-важния въпрос, който бе разгледан на тази среща, е икономиката на говедовъдната ферма в днешния ден.

Симеон Присадашки от НСГБ и Танчо Колев от НСММП са поискали от министър Бозуков, веднага де се направи анализ от звената към ССА по отношение разходите във фермите.

С други думи, да се каже каква е себестойността на продукцията.

Един въпрос, който винаги е неудобен за управляващите, най-вече в млечното говедовъдство, а тази година към него може да се включи и месодайното говедовъдство.

В момента растат цените на енергията и горивата. Расте и цената на продуктите на рафта, което е съвсем нормално.
Например, до вчера шишенце айрян струваше 60 стотинки, но днес е вече 70 стотинки, защото има увеличение на посочените по горе консумативи.
Цената на произведеното мляко и месо, обаче нямат увеличение.

Във сегашните ферми разходите са свързани най-вече с фуражите, които в момента летят нагоре и следват електроенергията, горивата, работните заплати. Ето защо, трябва час по-скоро да се види каква е себестойността на млякото.

Г-н Танчо Колев допълва, че в

 – „Себестойността на млякото трябва да се включат и последствията от горещините през тази година. Най-високи температури, откакто в България се води статистика по отношение на климата.
70% от кравите, които през този период раждаха, имаха проблеми при и след раждане. А всичко това е свързано с пари.
Така че, разходите породени от климатичните условия също трябва да се включат.
Дори и водата. Сега животните пият с 20-30 литра повече вода отколкото при нормални температури. При 200 животни това са 6 кубика повече вода на ден. За един месец обаче те вече стават 180 кубика. И това е допълнително изпитата вода”.

Като заключение, организациите ще представят в разширен формат обсъжданите въпроси, направените по тях предложения и да се започне от тези, които могат да се решат бързо и без ресурс.

Така че,  „битката” за фермите и млякото тепърва започва.

GOVEDOVAD

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here