Топлинният стрес и репродукцията

Все още малко знаем какво се случва с кравите при топлинен стрес. Още се учим, експериментираме и много пъти отиваме на формулата опит-грешка. Ясно е, че всички процеси при развъждането на кравите трябва да бъдат проиграни при наличието на топлинен стрес. Това става задължително, защото вече трета година сме при топлинни условия и не знаем кои са най-правилните действия при такива условия.

Че има ситуация при репродукцията научаваме от говедовъда Танчо Колев.
– „Високите температури ни изправиха и пред друго предизвикателство – репродукцията при кравите. Нещо от което зависят икономическите резултати на фермата.
Проблеми при самото раждане няма. Проблемите идват след това. Задържането на плацентата имаме при голям брой крави. Високите температури деактивират организмът и затрудняват изхвърлянето ѝ. Следва лечение, което е свързано с разходи, съответно забавяне на осеменяването и намаляване на продукцията.

Това дори трябва да се предвиди в субсидиите, не по наша вина губим мляко и телета. Става дума за голям процент крави, които не могат да се преборят с топлината” -казва фермерът.

Въпросът за осеменяването по време на горещините притеснява фермерите по света. Дори възниква въпросът, дали не трябва да се прескача осеменяването по време на горещините.
Един немски ветеринар казва”
– „По принцип винаги съм за оплождането. Защото, ако нищо не влезе, нищо не може да излезе. Ако кравата показва ясни признаци на разгоненост, тя не страда от силен топлинен стрес. Извода е,че

въпреки трудното откриване на разгонеността и намаления успех в осеменяването, не трябва съзнателно да се отказваме от осеменяването при високи температури.

В зависимост от степента, топлинният стрес оказва силно влияние върху здравето и производителността на млечните крави. Същото важи и за ефекта върху плодовитостта. .

Топлинният стрес и плодовитостта

  • откриването на разгонените крави става по -трудно
  • кратко излагане на топлинен стрес уврежда качеството на яйцеклетките. Този ефект продължава около 50 дни, тъй като яйцеклетките са чувствителни по време на своето развитие много преди овулацията. 
  • Ембрионите са много чувствителни към топлина, особено през първата седмица след оплождането. Това е така, защото геномът на тези ранни ембриони все още не е „включен“ и следователно протеините от топлинен шок все още не са налични за защита на ембриона.
  • Функциите на яйчника също са нарушени, образува се по -малко естроген и прогестерон, с ефекти върху целия контрол на сексуалния цикъл на кравата. 
  • В резултат на увеличения приток на кръв към периферните тъкани за охлаждане, репродуктивният тракт обикновено е слабо снабден с кръв и клетъчните функции са нарушени.
  • Намаления прием на фураж също гарантира, че метаболизмът се променя.И следва въпросът да се пропуснат ли няколко цикъла на разгонване. На пръв поглед най-доброто е това.

Но така ли е.

  1. Ако пропуснете цикъл, бременността може бързо да се измести значително по-назад поради дълготрайната топлина и и по-малкия процент на успеваемост при заплождането. Освен това плодовитостта често е по-голям проблем след горещата вълна, отколкото по време на жегата (включително по-лошо качество на яйцеклетките). 
  2. Ако осеменяването се отложи през летните месеци, голям брой осеменявания ще се паднат през есента. Тогава много крави ще се отелват през лятото и след това е възможно да се сблъскат с топлинен стрес като преснотелки. И следва намаляване млекопроизводството.
  3. Голяма вълна от отелване или неравномерно разпределени отелвания, може да претовари помещението за сухостойните крави, клетките за телета или системата за доене, което от своя страна може да има отрицателно въздействие върху здравето на животните и добива на мляко. 
 1. Ясно е, че още правим прощъпулник по отношение на топлинния стрес. Вероятно подобни проблеми ще има при храненето, отглеждането на телетата, млекопроизводството и въобще всичко при отглеждането на кравите.

Ще мине доста време докато се нагодим към горещините.
Науката по най-бързия начин трябва да даде своите указания, фермерите да почнат внедряването на всичко, което може да предотврати топлинния стрес, прескачаики формулата – „опит грешка”

Govedovad

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here