Цени и пазари: Карантията – ход нагоре

0

Карантиите се смятат за „отпадък“, или това, което остава след като се оформят различните разфасовки месо.
Карантията
e с високо съдържание на желязо, съдържат повече хранителни вещества в сравнение с месото от мускулите например и e много по-евтина.
Ако обичате да похапвате месо и не сте яли карантия, забравете вашите предразсъдъци за момент и опитайте. Ще бъдете много приятно изненадани.

Преди време, карантията в Европа, дори не се консумираше. Използваше се за съвсем други цели /например направата на брашно/. Много чужденци, които са идвали на Балканите не вкусваха наши ястия приготвени от карантия. Сега нещата по отношенето на карантията се завъртяха на 360 градуса.

В Ирландия, само за една година, карантията от говеда претърпя скок на цената и тази година, като цената и се удвои за 12 месеца. Сега цената е вече средно 0.43 евро за кг при 0.21 евро преди една година.

Едно животно с тегло от 400 кг на труп, карантията му се е търгувала за 84 евро.. Тази година тази цената на карантията се е увеличила с 88 евро/глава и е достигнала до 172 евро.

Таблицата по-долу дава разбивка на стойностите на карантиите от говеждо месо на 31 юли тази година, в сравнение с 1 август миналата година, на база тегло на труп в евро/кг.

Край на седмицата: 1 август 2020 г. 31 юли 2021 г.
Кожа 0,05 евро 0,12 евро
Бели карантии 0,07 евро 0,16 евро
Червени карантии 0,09 евро 0,15 евро
общо 0,21 евро 0,43 евро


Според уебсайта на министерството на земеделието на Ирландия, карантиите и кожите, идващи  от животните, допринасят за общата стойност,  и следователно „те влияят върху търсенето на говеда от преработватели на говеждо месо“.

Страничните продукти се класифицират в три различни категории:

  • Кожа;
  • Червени карантии: език, черен дроб, опашка и др .;
  • Бели карантии: шкембета, мазнини, бял дроб и др.

Ирландският хранителен борд казва, че възвръщаемостта на ЕС за карантии е малко по-ниска поради забраната на ЕС за използването на месо за производство на костно брашно  в храната на животни.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here