БНР: Симеон Караколев: На протест, ако актуализацията на бюджета не включва пари за земеделие

0

„Пари за земеделие в актуализацията на бюджет 2020/21 няма. Не знам кой какво е искал, откъде го е искал. Към момента в Народното събрание няма влязла актуализация за бюджет за селско стопанство за тази година.“ Това каза в интервю за БНР Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

От Министерството на финансите са счели, че селското стопанство няма нужда от поисканите 110 милиона лева, допълни Караколев.

„За тях да гарантираш продоволствената сигурност на цял сектор не е важно, това не е от значение.“

70 милиона от тези 110 милиона е трябвало да бъдат Covid мярка за българските земеделски производители, уточни Симеон Караколев. Аргументите: земеделските производители не участват в мерките 60/40 и 80/20.

„Килограм сирене се вдигна с 20% за година, точно в тази Covid криза, а суровината стои, даже намалява. Съответно целият удар в това повишение на цените на продуктите, на храните го понасят земеделският производител и потребителят“, коментира той в в предаването „Преди всички“.

Останалите 40 милиона са били предвидени за стартиране на схеми за държавни помощи, уточни Караколев.

Днес към парламентарно представените партии ще бъде отправено специално становище-декларация по темата. Симеон Караколев изрази оптимизъм, че депутатите няма да допуснат за мине актуализация на бюджета, без в нея да са включени средства за земеделските производители.

„Ако не, ние сме в стачна готовност другата седмица да протестираме пред Народното събрание.“

Относно Плана за възстановяване и средствата за земеделие Караколев отбеляза, че в сектора все още нямат информация какво ще представлява този план в частта селско стопанство.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл – ТУК

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here