НСГБ с писмо против забраната на антибиотици във животновъдните ферми

0

До Евродепутати те на РБ в ЕС
гр. Брюксел

До Г-н Пламен Абровски
Председател на КЗХГ при НС

До Г-н Христо Бозуков
Министър на МЗХГ

До  Г-н Директор на БАБХ
Д-р Христо Вълчанов

Уважаеми Господа,

Националният съюз на говедовъдите в България – (НСГБ) обединява над 400 фермери, които произвеждат 60% от „бялото злато” – кравето мляко в страната. Отглежданите крави в нашите ферми са високо продуктивни и са част от най-добрата наша и световна селекция. Повечето наши ферми са нови или адаптирани към прилаганите нови технологии. И най-важното, нашите фермери вече се научиха да отглеждат крави и получават много мляко.

НСГБ Ви алармира за един въпрос, по които всички си мълчим. Чакаме да видим, какво ще се случи.

А засега се случва само едно – очаква се още по-голяма редукция на употребяваните антибиотици при лечение на животните в страните на ЕС. Антибиотиците, без които не може във фермата, скоро може да отидат в миналото. Какво ще правим тогава с болните животни. Изключително важен въпрос, както въпросите за електроенергията, горивата, фуражите и работната ръка.
Второто действие на този проблем ще е „куфарната” търговия с антибиотици, внасяни от нашите съседи, които не са членове на ЕС.

С апел към своите членове, Федералната асоциация на практикуващите ветеринари – Германия, започна събиране на подписи от собственици на животни, от всички животински видове, срещу мащабната забрана за употреба на голям списък с антибиотици използвани за лечение на животните.
В навечерието на окончателното гласуване в Брюксел, в средата на септември, събраните подписи ще бъдат предадени на германските депутати в Европейския парламент. С това си действие ветеринари и животновъди искат да изпратят силен политически сигнал и да дадат ясно да се разбере, че считат планираната забрана за употреба на някои антибиотици при животни, е противодействие на хуманното отношение към животните, тъй като тогава много болести не биха могли вече да се лекуват адекватно. 

Призивът за ограничаване на антибиотиците в животно-въдството, поради нарастващата резистентност, е популярен, но едва ли някой знае подробностите. Доказано е, че само около 5% от резистентността към антибиотици идва от животновъдството.

Ако резолюцията, приета от отговорния докладчик (Зелените, Германия) в ENVI, сега също намери мнозинство в Европейския парламент, то пълната забрана за използване на флуорохинолони, цефалоспорини от 3 -то и 4 -то поколение, полимиксини и макролиди във ветеринарната медицина, едва ли може бъде предотвратено. 

Това ще доведе до драматични ефекти върху терапията на животни. 

Много бактериални инфекции при животни ще бъде невъзможно да бъдат лекувани. Това би имало също значително въздействие върху хуманното отношение към животните при кучета, котки, коне и селскостопански животни!

По този начин ще обречем на болезнена смърт нашите животни.

Уважаеми Господа,

НСГБ ще подкрепи петицията на практикуващите ветеринарни лекари на Германия. По този начин ще подкрепим и нашите животновъди за успешно лечение на животните им.
Подкрепа изказват също Асоциацията на хуманното отношение към животните в Германия,  Федералната камара на ветеринарите, Федералната асоциация на практикуващите ветеринари, Федералната асоциация за здраве на животните и хиляди животновъди от ЕС.

Ние призоваваме нашите евродепутати, членове на КЗ, да гласуват в подкрепа на становището на ветеринари, животновъди и наука и против предложението на ENVI за редукция на антибиотиците.

Очакваме също да бъдем подкрепени от КЗ към НС, МЗХГ, БВС и БАБХ.

Нашите животновъди не искат да се връщат към номадския начин на отглеждане на животните /което оцелее/ нито към рецептите на баба за лечение.

С уважение и молба за активна подкрепа.

Председател на НСГБ:
инж. Димитър Зоров,

изп. Директор НСГБ
зооинж. Михаил Михайлов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here