Пак поява на АЧС

0

Сякаш бяхме забравили през последните месеци за АЧС. Изведнъж обаче си припомнихме, като само за няколко дни бяха констатирани заболели прасета във ферми в Пазарджишка област. Нашите фермери трябва да знаят, че при нас болестта сякаш не намира приемник и имаме по-редки заболявания през последните месеци.

Не стоят така нещата в Румъния, от където може да идва и потенциалната заплаха за увеличаване на заразените ферми. Хиляди румънски коли пътуват за Гърция и Турция. Наши коли също пътуват до Румъния, защото режима за влизане и излизане е много либерален.

Почти 100 нови огнища на африканска чума по свинете (АЧС) са потвърдени от румънските ветеринарните служби през последната седмица в 19 окръга. Повече от половината от новите огнища са в два южни окръга. Активни са 476 стопанства и засегнати 62 516 свине.

В тази връзка: Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) стартира кампанията „СТОП на африканската чума по свинете“. Между 2016 и 2020 г. африканската чума по свинете доведе до клането на 1,3 милиона прасета във ферми в Европа, казва EFSA.

Вземете всички предпазни мерки за недопускане разпространението на чумата, ако не искате да ядете пилешки крилца, вместо свинска пържола или свинско със зеле.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here