Какво не/знаем за опашката на кравата

0

Като погледнем една крава, последното което виждаме това е опашката. Най-малко внимание обръщаме на нея. Някои дори не я виждат, възхищавайки се на вимето или рогата на кравата. Други пък се пазят, когато кравата размаха опашката и си мислят, че ще е по-добре кравите да нямат такава. Единствено по време на изложения всички се възхищават на добре разчесаните говежди опашки. Лакомниците пък ги боготворят  и си ги хапват сладко.

Рецепта е тук:     Опашката на кравата

Всяка крава има опашка с пухкав пискюл, който по правило се люлее. Много хора се чудят защо кравата се нуждае от тази част от тялото си. Не се катери по дърветата, като маймуните, някои път опашката пречи и на хората и на кравата. Природата все още има своите тайни, но пък си знае работата.

И все пак за какво служи опашката на кравата. С нейна помощ говедата прогонват досадните насекоми: мухи, комари, конски мухи. Обърнете внимание на поведението на вашата крава, ако люлее опашката си прекалено енергично – проверете я дали има въшки или други паразитни организми.

Ако видите, че кравите постоянно вървят с опашката нагоре, това вероятно показва бързо отелване. За да определите причината със сигурност, обърнете внимание на следните симптоми, показващи ранно раждане:

• отпускане на връзките отстрани;
• подути външни гениталии;
• вагиналните лигавици;
• неспокойно поведение;
Също така, повдигната опашка може да показва след родилни възпалителни процеси – ендометрит. За да се разпознае това заболяване, е необходимо да се проведе хистологично изследване на тъканите на влагалището.

Подстригването на опашката се извършва поради хигиенни цели – мръсотията, която се натрупва в космите на върха на опашката, може да причини различни заболявания. Подстригването също е за удобство на персонала, така че работниците в селското стопанство могат да бъдат сигурни, че недоволната крава няма да ги удари с опашката си.

Някои практикуват изрязването на опашките до определена дължина. Дългосрочната практика показва, че нуждата от намаление на опашката с цел предотвратяване на лептоспирозата е безсмислена, тъй като не носи желания резултат. Един от методите за намаляване на опашката е ампутация на долната четвърт и прилагане на стегнат турникет.

Имаме случаи, когато опашката се чупи. Фрактурите на каудалните прешлени са често срещани при говеда.
Признаци за фрактура: увиснал край, болезнен оток на мястото на увреждане, повишена подвижност на опашката под мястото на счупване. Ако ампутацията на увредената зона не се извърши навреме, животното отслабва, губи апетита си, става неактивно. Ясно е, че опашката трябва да се ампутира, избърсване с 5% разтвор на алкохол и прилагане на йодоформ върху мястото на фрактурата.

Мек каудален /опашен/ процес при крава показва развитието на хроничното заболяване – остеодистрофия. Основната причина за това неразположение е дефицит на калций, фосфор, протеини и витамини, което от своя страна показва небалансирана диета. За да се отървете от болестта, добавете към ежедневната дажба специализирани фуражни фосфати и комплекс от витамини.

Говедата не без основание са надарени с дълга опашка с пухкава четка накрая – в процеса на еволюцията природата се е грижила за удобството на животните. Не забравяйте да обърнете внимание на състоянието на тази част на тялото – тя може да се използва както за определяне на настроението на кравите, така и да ни подскаже различни заболявания.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here