ЕС затяга граничните стойности на използваните съдове и продукти със съдържание на олово

0

Храната, заразена с олово, е сериозна опасност за здравето – не само за бебета и малки деца. В тази връзка ЕС затяга граничните стойности.

От 23 август влязоха в сила нови пределни стойности за олово в различни храни. По-строги или допълнителни максимални нива се прилагат например за бебешка храна, подправки, вина и сол.

В бъдеще на повечето видове сол ще бъде разрешено максимално съдържание от 1,0 милиграма на килограм.
За вината граничната стойност ще бъде намалена от 0,15 на 0,10 милиграма на килограм от реколтата 2022 г.
От вторник ще има и нови гранични стойности на кадмий за редица плодове, зеленчуци и зърнени култури, както и за маслодайни семена.

Хората използват олово от около 8 000 години. За вредното му влияние се знае от поне 150 година пр. Хр., когато гръцкият лекар Никандър от Колофон описва метала като „смъртоносен“ и като цяло разказва за ефектите му върху човешкото тяло.

Какво причинява натравянето с олово? В зависимост от това колко веществото се поеме (не трябва много), то може да причини всичко от запек до намаляване на умствения ни капацитет. Оловото може да влияе и на настроенията на човек като го прави раздразнителен или изнервен, или рязко уморен. То също така може да предизвика намален брой сперматозоиди, както и безплодие или спонтанен аборт. И цял куп други ужасяващи неща.

Накратко това са ефектите на оловото върху човека, но как точно се получават те? Защо оловото е толкова вредно, а пък можем сравнително безопасно да поглъщаме други метали, като желязо (и дори се нуждаем от някои от тях, за да оцелеем)? Докато всичките ефекти на оловото все още се изследват, това което знаем е, че голяма то може да замени метали като цинк, калций и желязо при ключови биохимични реакции. Оловото лесно се свързва и взаимодейства с различни ензими, но последващия резултат не е реакция, която желаем.

Също така оловото уврежда ДНК, както и клетъчните мембрани, което води до анемия. То може да попречи на способността за синтез на витамин D, на метаболизма на костите и зъбите, може да причини натрупване на калций в клетките. Оловото всъщност е толкова токсично за хората, че „не е установено безопасно ниво на олово в кръвта“.

А след като металът попадне в тялото той може да остане там: няколко седмици в кръвта, месеци в меките тъкани и години (20-30) в костите.

Като цяло оловото ни вреди, защото е изключително реактивно с различните системи в тялото ни (и седи там дълго време), но след тези реакции не произвежда същите резултати като другите метали.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here