Най-активните евродепутати

0

Евродепутатите ги избираме и изпращаме в ЕП да защитават интересите на страната ни и тези на ЕС. Много пъти от нивото на евродепутата могат да се постигнат много успехи, както за дадената страна, така и за обществото. Например, евродепутатът на Румъния Даниел Буда е „кинжала” на земеделците в Румъния. За да защитава интересите на своите избиратели, депутатът трябва често да бъде на трибуната и със своя опит, знания и не на последно място и чар,  да постигне целите на хората, които са го изпратили там.
Разбира се има и депутати, които мълчат, но вършат добра работа, но друго си е да се изправиш на трибуната пред 500 човека и да разбиеш някоя лошо „скроена”  наредба.

Най-активни в сегашния Парламент са евродепутати от Германия, Румъния и Испания. Това показва проучване на платформата Eulytix за активността на евродепутатите от юни 2019 г. до юли 2020 г., за което първо съобщи Euractiv.

Докладът сочи, че най-активни в предлагането на законодателни изменения са били германецът Сергей Лагодински от групата на Зелените, румънецът Драгош Пъслару от групата „Обнови Европа“ и испанката Исабела Муньос от групата на социалистите.

Сред първите 50 по активност евродепутати има един представител на България – Радан Кънев от „Демократична България“ /ЕНП, който е поставен на 16-о място. Според данните в доклада, той е предложил сам или заедно с други евродепутати 363 законодателни промени. За периода на изследването 17-те евродепутати от България са участвали в предлагането на общо 2694 законодателни промени.

Сред първите 50 евродепутати по показателя Свързаност място намират трима представители на България – Андрей Слабаков (ВМРО/ЕКР), Радан Кънев („Демократична България“/ЕНП) и Петър Витанов (БСП/С&Д).

В класацията за идеологическа хетерогенност на първите места са гръцкият депутат Костас Пападакис от крайната десница.
В първите 50 по този показател са и българките евродепутати 
Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР) и Илхан Кючук (ДПС/“Обнови Европа“).

За Комисия по земеделие и развитие на селските райони българинът Иво Христов е четвърти в класацията по свързаност, в която влизат общо петима евродепутатите от комисията. “Най-свързаният” депутат от комисията е Кармен Аврам, която е съвносител на 226 поправки съвместно с 29 колеги. Както и Христов, тя е част от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D).

През първата година на деветия мандат на ЕП седемнадесетте български евродепутати са внесли 2694 изменения. 2130 са в съавторство. Най-често депутатите от България си партнират с колегите си от Испания и Румъния. Българските евродепутати са внесли най-много предложения по фонда за справедлив преход.

Над 1/3 от българските предложения – 35,28% са внесени в комисиите по околна среда, земеделие и тази по промишленост, изследвания и енергетика.

Източник:ЕП

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here