Този материал отново ще отвори емоциите не пишете за нас, а за другите. Нещата в говедовъдството наистина са много сериозни и всеки изгубен ден ни отдалечава от „светлината на тунела”.

Сръбските фермери смятат, че взетите мерки у тях са закъснели и продажбите на крави ще продължат. При тях няма период на задържане, но той и нашия свърши вече.

Положението в млечното говедовъдство в Сърбия е повече от лошо. Ниската изкупна цена на млякото в началото на годината беше допълнително намалена, докато от друга страна, почти всички суровини в производството на мляко поскъпнаха. 
Поради ниската цена на млякото някои животновъди продават крави, тъй като не могат да издържат на натиска при това положение. Правителството, макар и със закъснение увеличи даваната премия за литър мляко от 7 (5,9 ст) динара на 10 (17 ст). Производителите обаче казват, тези три динара няма да спрат продажбите на крави, тъй като млякото се продава за около 37-38 динара за литър (64-65 ст/литър), а средната производствените разходи са около 56 динара ( 95 ст). 10 динара са равни на 17 стотинки.

Министър Недимович в разговор подчертава, че държавата ще предотврати всеки опит за злоупотреба с качеството на млякото при продажба за страната. Също така министър Недимович посочи, че Министерството на земеделието ще продължи да предоставя подкрепа на производителите на мляко при закупуването на роботи и доилни инсталации, чрез специална линия от субсидии. Той припомни, че с помощта на държавата досега над 20 ферми са закупили роботи за доене на крави. Собственикът на кравеферма от околностите на Крушевац Горан Стоянович продава фермата от 23 крави, тъй като проблемът с евтиното мляко трябваше да бъде решен, преди това производство да унищожи финансово напълно фермерите, които се занимават с крави.

”От 23 крави досега съм продал 13 и ще продавам всичките до една, защото няма полза от тази работа, а увеличението на премията с три динара пристигна късно“ –  казва Стоянович.
Друг фермер добавя, че „цената на млякото е нищо и той все още не е получил премията за тази година“.

Радован Игнатович заяви, че увеличаването на премията от три динара за литър е добре дошла помощ след шест години.

– “Всичко е поскъпнало и увеличението на премията от три динара би означавало, че ще намалим загубите, ако мандрите също повишат изкупната цена с поне десет динара, ще бъде добре. Но от мандрата ми казаха, че покупната цена могат да я увеличат с два динара. А това е смешно “.

Той допълва също, че всичко е поскъпнало, от маслото до фуража за животни и че соевият шрот, е нараснал от 60 динара (1,02 ст)  за килограм миналата година на 110 динара (1,87 ст) тази година. Миладинович допълва, че единственото нещо, което му пречи да продаде добитъка, са заемите, които е взел, така че той пренасочва парите, които получава от млякото, към банката, без възможност да запази част, за да продължи работата.

Източник: agrosaveti.rs

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here