SOFT-AGRO.COM / Хранене на телета с коластра

0

Продължаваме да публикуваме материали свързани с проблеми по отглеждането на кравите и ремонтните юници за мляко.
Голям проблем в големите млечни ферми, допринасящ няколко десетки процента да се повишат разходите за тяхното отглеждане, лечение и хранене.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съвместният проект със
SOFT-AGRO.COM, който продължаваме с материала:

ХРАНЕНЕ НА ТЕЛЕТА С КОЛАСТРА

Храненето на телетата с коластра – своевременно и в достатъчно количество е от съществено значение за здравословния старт в живота на телетата. Настоящите изследвания обаче показват, че до 40% от телетата имат недостиг на имуноглобулини.

Причините за недостатъчния прием или усвояване на такива важни имуноглобулини в червата са различни, но зависят главно от времето, количеството, което се консумира и качеството на първата коластра.

КОЛАСТРАТА Е НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

Храненето на телета с майчина коластра през първия час от живота му е много важно. Трябва да стане бързо и в количество от 3 литра или повече, за да имаме оптималното отпечатване и развитие на имунната система.

В допълнение към важните имуноглобулини (антитела), майчината коластра съдържа високи нива на хранителни вещества, голям брой биоактивни съставки и живи имунни клетки на майката. Хранителните вещества (лактоза, мазнини и протеини) са важни за здравословния растеж и адаптирането на стомашно -чревния тракт към новата ситуация на хранене, тъй като телето се е хранело с глюкоза от майката по време на бременност.

След отелването диетата се променя на лактоза от млякото. Коластрата и транзитното мляко помагат при тази промяна в диетата през първите 5 дни от лактацията, затова се препоръчва да се хранят телетата с коластра и транзитното мляко от техните майки през първите 5 дни от живота.

Биоактивните вещества в коластрата допринасят за бързото и стабилно развитие на чревните власинки. В червата те образуват първата физическа бариера срещу патогени и по този начин изпълняват много важна функция за имунната система и развитието на чревния микробиом.

Резултатите от настоящите изследвания доказват за пореден път, че снабдяването на телета с коластра само от техните майки често не води до адекватно снабдяване с имуноглобулини.

ТЕСТВАНЕ НА ТЕЛЕТА ЗА ИМУНОГЛОБУЛИНИ

За да се провери качеството на доставката на имуноглобулин към телетата, метод за определяне на съдържанието на протеин и / или имуноглобулин в серума на телета 24 – 48 часа след консумацията на коластра се е доказал в изследванията. Приблизителни стойности за тези показатели:

    • Повече от 60 g общ протеин / л серум
    • Повече от 10 g имуноглобулини / l кръвен серум.

На практика такова изследване на телета за имуноглобулини не е широко разпространено, тъй като вземането на кръвни проби от телета е много по -трудно, отколкото от крави, а това неизбежно изисква ветеринарен медицински преглед. Ето защо е още по -важно поне да се провери качеството на хранената коластра .

В допълнение към времето и количеството на коластрата, други фактори като стрес играят важна роля, особено по отношение на абсорбцията в тънките черва. Само когато лигавицата на тънките черва е в състояние да абсорбира имуноглобулини с голямо молекулно тегло, тоест да ги абсорбира, те ще помогнат за имунитета на телето.

Най-добрата застраховка живот за телетата: да изпие повече от 3 литра първа коластра от бутилка или кофа с биберон възможно най -скоро след раждането.

Статия, написана от Кристиан Кох, Хофгут Ноймюле и проф. Катрин Махлков-Нерге, Университет за приложни науки в Кил.
Превод от Елена Бабенко специално за 
soft-agro.com .

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here