Як, характеристики, разпространение

0

Якът  наричан още тибетски як, е едър бозайник от разред Чифтокопитни с дълга гъста кафява козина. Следва да се отбележи, че в Тибет „як“ се наричат само мъжките животни, а женските са дри.

Физически характеристики
Мъжки
• Маса—около 1200 кг до 1500 кг.
• Височина на холката—2 м.
• Дължина на тялото—около 3,3 м.
• Рога—60 см.
Женските са като цяло по-дребни.

Домашният як е значително по-дребен, размерите му са около наполовина на дивия. Козината му е дълга и гъста, с кафяв цвят.
Животните живеят на малки стада. Дивият як се среща само в черен цвят.

Разпространение
Якът се среща в диво състояние в Хималаите. В редица страни (включително България) е успешно аклиматизиран или в процес на аклиматизация.

Якът е тревопасен бозайник.
Бременността на яка трае 258 дни, ражда едно малко, което ще остане с майката една година.
Якът се отглежда като домашно животно заради млякото. Използва се също така и като работно животно за оран, превоз и др. Кръстосва се успешно с домашното говедо, като кръстоската се нарича на тибетски „дзо“ или „дзопкьо“.

В миналото якът е бил опитомен в Тибет, но е бил въведен навсякъде, където има хора на височина 4000-6000 метра, главно в Китай, но също и в Централна Азия, Монголия и Непал.
Дивите якови понякога се наричат отделен вид ( Bos mutus ), за да ги разграничат от домашните якове, въпреки че те са свободно кръстосани с различни видове говеда.

В Китай, където са известни като „космати говеда“, яковете са със с дълга черна козина като имат по-къса черникав или кафява подкосъм. Цветът на опитомените якове е по-променлив и белите петна са често срещани. Подобно на бизоните, главата главата е поставена на високи масивни рамене; рогата са дълги 80 см при мъжките и 50 см при женските.
Не е известно със сигурност кога яковете са били опитомени, въпреки, че е вероятно те първо да са били отглеждани като товарни животни за караваните по хималайските търговски пътища.
Белодробният капацитет на яковете е около три пъти по-голям от този на говедата и те имат повече и по-малки червени кръвни клетки, използвайки способността на кръвта да транспортира кислород.

Домашните якове наброяват най-малко 12 милиона в световен мащаб. Изсушеният тор на як е единственото гориво, което може да се получи на тибетското плато без да се използват дървета.

Диви якове мигрират сезонно към по-ниските равнини, за да ядат треви и билки. Когато стане прекалено топло, те се оттеглят на по-високи плата, за да ядат мъхове и лишеи, които разкъсват от скалите с грубите си езици. Тяхната гъста козина и малко потни жлези правят живота под 3000 метра труден дори през зимата.

Яките получават вода, като ядат сняг, когато е необходимо. В дивата природа те живеят в смесени стада от около 25 броя, въпреки че някои мъже живеят в ергенски групи или сами. Яките сезонно се групират в по-големи групи. Размножаването става през септември -октомври. Телетата се раждат около девет месеца по-късно и се кърмят цяла година. Майката се размножава отново през есента след отбиване на телето.
Дивите якове някога се простираха от Хималаите до езерото Байкал в Сибир , а през 1800 -те години те все още са били многобройни в Тибет. След 1900 г. са били ловувани почти до изчезване от тибетски и монголски пастири. Малък брой оцелява в Северен Тибет и в Индия , и те не са ефективно защитени.
Дивият як се ловува за месо. Числеността му намалява и се е превърнал в застрашен вид.

От края на 20 век се правят опити за изкуствено заселване на якове в България, като през 2005 в страната има около 17 екземпляра, през 2011 и 2012 г. – 18 бр.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here