Първи грижи за новороденото теленце

Новороденото теле е много уязвимо, така че то се нуждае от внимателни грижи.  В периода след раждането се променят процесите в тялото му,  така че той да може нормално да съществуват извън матката на майка си. Веднага след първата глътка въздух, белите дробове и храносмилателната система се пълнят с микроорганизми от околната среда, които често могат да бъдат и не толкова добри.
Понякога  се наблюдава  увеличение на смъртността при новородените телета. Това се дължи главно на факта, че на кравата по време на бременност се подава лошо качество на храните, която е небалансирана.

Да се научите как да се грижи за новородено теле не е толкова трудно, колкото изглежда.

Най-напред след раждането трябва да се обърне внимание на пъпната връв.
Това е началото на грижите за малкото теленце.

Около 15 до 20% от новородените теленца развиват инфекции на пъпната връв след раждането, като 1.6% от тези инфекции водят до смърт.

Така че е задължително да се направи всичко възможно, за да се гарантира, че теленцата се раждат в чиста и суха среда със свежа и чиста постеля.

При раждането пъпната връв се разкъсва, прекъсвайки връзката между майката и теленцето така, че пъпната връв остава да виси от пъпчето на теленцето, където в крайна сметка изсъхва и пада. Преди да изсъхне и падне, проходът към кръвоносната система на теленцето все още е отворен, оставяйки слабата имунна система на телето, податлива на инфекции и болести изложена на опасност от замърсяване на пъпа.

Инфекциите на пъпа могат да доведат до намаляне на прираста в началото на живота, а ако са тежки, могат да доведат до сепсис и смърт. Инфекциите на пъпната връв най-често се причиняват от Staph. aureus, Strep. bovis и E. Coli (най-разпространените бактерии във фермите).

Предпочита се 7% тинктура от йоден разтвор, тъй като алкохолът, който присъства в него, спомага за изсушаването на пъпната връв. Ползването на по-слаби тинктури от 7%, няма да предложи защитата на теленцето и се оказват неефективни.

Важно е да се проверява областта на пъпната връв на всяко теленце два-три пъти през първата седмица от живота му, за да сте сигурни, че е напълно излекуван и сух. Втвърден пъп, който е уголемен (той не трябва да е по-голям от диаметъра на молив след три до пет дни) или причинява дискомфорт на теленцето при притискане, може да е признак на инфекция. Треската също е показател за инфекции.

Ако теленцата показват признаци на инфекция на пъпа, свържете се с вашия ветеринарен лекар за да ви предложи възможни терапии за лечение.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here