3 част: Какво трябва да знаят гражданите за кравите – Пътят на млякото

0

Оказа се,че много граждани искат да знаят какво се случва на село с кравите, овцете, козите, млякото и ракията.
След като запознахме гражданите със стомасите на кравите и общата характеристика на кравите ще се спрем и на  пътя на млякото.

1 част: Какво трябва да знаят гражданите за кравите

1 част: Какво трябва да знаят гражданите за кравите

 

– Кравата ражда не веднъж през живота си, както си мислят много от гражданите. След навършването на 24 месеца кравата е готова да ражда. Най-добрият интервал между ражданията е 400-420 дни. През последните години има теории, които говорят за  удължен период между ражданията

Пътят на млякото от кравата до шишето

2 част: Какво трябва да знаят гражданите за кравите – колко стомаха има кравата

2 част: Какво трябва да знаят гражданите за кравите – колко стомаха има кравата

Млякото може да се превърне в много неща – наречени млечни продукти. Какъв е пътя на млякото от кравата до шишето, които са на разположение на потребителите. Например мляко без лактоза, пълномаслено и кондензирано мляко. Също така има и растителни млека като бадемово мляко, соево мляко и оризово мляко и много други.

Пътят на млякото започва след, като се постави доилния апарат на кравата. Млякото тръгва по маркучите, следва млекопроводът, буркана, и филтъра за да влезе  в резервоара.

Съхраняване на млякото: След като кравата се издои, фермерът събира млякото от млечните крави в голям резервоар – цистерна, вана и др. Тези съоръжения, заедно с млякото в тях задължително се охлаждат до 4º С.

Млякото се транспортира до мандрата: Всеки ден или през ден, шофьор от мандрата идва с цистерна, за да вземе млякото във фермата. Цистерната поддържа млякото студено по време на пътуването до мандрата. Шофьорът от мандрата изпомпва млякото в цистерна.
Най-напред се взема обща проба от млякото, която се предава в лаборатория. Млековоза минава и през други ферми и процедурата се повтаря. 

Млякото се преглежда отново: В мандрата експерт приема млякото и прави проверка за качеството му. След това млякото се изпомпва в склад – силоз.

Млекопроизводителят изследва миризмата, вкуса и външния вид на млякото.  Няколко пъти годишно фермерът изпраща проби от кравето мляко в лаборатория. Тук лабораторен техник го изследва. Освен всичко друго, фермерът използва резултатът, за да види дали кравите получават правилната храна.

Млякото се центрофугира: От силоза, млякото се влива в центрофуга.  Тя прави млякото разделено на сметана и там се получава обезмасленото мляко. Кремът се утаява в средата на центрофугата и се изпомпва.

Млякото е стандартизирано: Млекопреработвателят смесва мляко със сметана, за да произвежда млечни продукти. Различните продукти не съдържат еднакво количество мляко и сметана. Ако млекопреработвателя трябва да направи мляко с 0,5% масленост, той не слага толкова много сметана в млякото. Сметана се слага само тогава когато трябва да се направи пълномаслено мляко с 3,5% масленост. 

Млякото се хомогенизира: следва хомогенизация на млякото.

Млякото се пастьоризира: Млякото се загрява в продължение на 15 секунди, за да се унищожат  възможните бактерии. Този процес се нарича  пастьоризация.
Млякото се загрява до 72°C, ако ще се използва за пиене на мляко или за приготвяне на сирене.
Ако млякото ще се използва за ферментирали млечни продукти, като кисело мляко, то се загрява до 90°C за 5 минути.

Млякото се бутилира и разпределя:  Сега млякото е готово за бутилиране в кашони. Съхранява се в хладилен склад. Тук млякото е студено и готово да бъде взето от хладилен камион,

Етикиране: задължително на всяка бутилка трябва да има етикет с всичко за „историята” на млякото. Срокът за годност задължително трябва да го има на опаковката.

Разнасяне на млякото: това е последната операция. Млякото се носи до централни складове и от там поема към търговските обекти.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here