Водата е опасна за кравите

Разбира се, че не става дума за чистата и прясна вода. Днес говорим за водата в локвите, гьоловете и пресъхващите реки.
„Глезлите” на кравешката популация са кравите за мляко. Другите, месодайните и тези “пенкилер” са по-непретенциозни и понасят по-добре несгодите при отглеждането им.

В многото статии, които публикувахме относно топлинния стрес, винаги на първо място е била водата – в достатъчно количество, прясна и чиста. Страната ни не може да се похвали с кой знае какви водни източници и излезлите на паша животни през лятото, страдат от липсата на вода. Преди известно време бяхме писали за една ферма, където животните сутрин ходеха четири километра до пасището. На обяд отново четири километра до обора за да ги напоят. И след това отново четири километра до пасището и още толкова на връщане в пет часа, в най-голямата горещина да се върнат за доене. Не се смейте. Това е факт.

 През последните години много фермери осъзнаха, че водата е номер едно и сега имаме информация, че много от тях са изнесли на пасищата цистерни с вода, за да спрат това безумие, което са правили.

Други, в района на пасищата им, където има вода, се радват, без да осъзнават, че  за техните крави опасността от зараза е много голяма.

При използване на повърхностните води, като питейна вода за кравите, фермерите трябва да са изключително взискателни, по отношение на качеството на тази вода през лятото. Със сигурност при високи температури качеството на водата не е от най-добрите. Да проверяват лично какво е състоянието на тази вода, а не да се доверяват на пастира. За него, след като излезе с животните от фермата, всичко е хубаво – и тревата, и сянката, и спането. Той вода не пие, така че, проблема не е негов.

Една европейска служба за здравеопазване на животните, пише това на своя уебсайт. Кравите, които пият повърхностна вода през лятото, рискуват да абсорбират от водата сини водорасли, сероводород или дори да получат  ботулизъм.

Сините водорасли могат да бъдат разпознати по зелената мъгла върху водата. Това са цианобактерии. Екскрементите на тези бактерии са токсични за кравите и това може да доведе до напрежение при тях, обща слабост, увреждане на черния дроб и бъбреците и дори смърт. Няколко седмици по-късно, увреждането на черния дроб също може да причини слънчево изгаряне.

Ботулизмът може да възникне, когато мъртви животни, заразени с ботулизъм, имат контакт с повърхностните води. Ботулизмът често се среща при (водни) птици, особено през горещото лято. Симптомите са парализа на предната част на стомашно-чревния тракт (език и гърло) или на задната част при говедата.
Ботулизмът при кравите е рядкост, но когато кравата е заразена, тя обикновено умира. Няма лекарство за болестта.

Сероводородът във водата може да причини дихателни проблеми и задух и в крайна сметка да доведе до смъртта на животното. Водата от канавки, в които има дебел слой мъртви растения, има висок риск от съдържане на сероводород. Разпознава се сравнително лесно, тъй като водата започва да вони на гнили яйца.

Когато използвате повърхностните води като питейна вода за говеда, е от голямо значение водата да е с добро качество и да е вкусна. Добрата вода трябва да е бистра, безцветна и без мирис. Когато се съмнявате в качеството на водата, най-добре е да осигурите чешмяна или изворна вода.

Източник: Здравна служба за животните

Govedovad.com!

 

1 КОМЕНТАР

  1. Много интересен и важен за нас фермерите материал. Аз вече съм занесал поилка на пасището и съм си решил проблема. Мъчно ми става, като видя съседните стада, как цопат в локвите и пият бозата. За пастирите е написано съвсем точне

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here