Подготовка за зимата

0

Както всички балканци си мислим, че можем винаги в последния момент да решим проблемите си. Сега, осланяйки се на последните топли дни  и на прогнозите за топла  зима,  си мислим, че студа ще ни прескочи. Просто това няма начин да се случи. Тя, зимата, както става всяка година, ще си вземе нейният пай. И от кой. Разбира се, че и от фермерите.

Зимата е точно зад ъгъла, което означава, че трябва веднага да инспектирате обора, да идентифицирате и коригирате недостатъците, така че, животните лесно да издържат на студеното време. Започнете колкото е възможно по-скоро, в противен случай ще бъде изключително трудно (ако не и невъзможно) да изпълнявате определени задачи.
А сега  ще ви предложим нашите свети, какво да направите,за да посрещнете зимата без притеснения.
Govedovad.com


Почистете обора

Късната есен е чудесно време за цялостно почистване на оборите. Отървете се от всички неизползвани консумативи, натрупани през лятото, независимо дали са празни опаковки за фуражи,  счупено оборудване или купища боклук. Избършете прах от всички повърхности, включително стелажи и осветителни тела, с дезинфекцираща кърпа. Премахнете старите неизползвани вещи или ги полейте с вряла вода – поддържайте температурата на водата над 55 градуса по Целзий! По този начин ще можете да изгоните гризачите, които са построили гнездата си на пода, и да извършите превантивно лечение срещу патогени. Въпреки студеното време, ако обора  е с отворени врати, ще изсъхне бързо, докато говедата са извън него.

Проверете водозахранването

Уверете се, че вашата водоснабдителна система работи. Наличието на прясна вода  за животните, е неразделна част през зимните месеци. Някои хора вярват, че кравите в случай на жажда могат да ближат лед или да ядат сняг, но това води до  чревни нарушения и обикновено не е полезно за добитъка. Вместо да разчитате на случайността, проверете експлоатационната способност на тръбопровода още през есента.

 Подгответе комплект за първа помощ и резерва за хранене на животните

 Никога не можете да отгатнете, кога ще настъпи буря през зимата и ще блокира пътищата. Ето защо, имайте сено на ръка винаги  с 10% повече от необходимото. Това ще ви стигне за около 2 седмици, ако възникне спешна ситуация. Подгответе комплект за първа помощ с всички редовни позиции, както и всякакви елементи, от които може да се нуждаете, за да помогнете на животните с по-тежки наранявания, ако не можете да стигнете до ветеринарния лекар.

 Пригответе се за лед

 Много неща могат да се използват за предпазването на кравите от хлъзгане. Те включват слама, сол, пясък и пепел. Всяко вещество има свои предимства и недостатъци. Например, солта разтваря леда по-добре, но също така убива растителността. Сламата, пясъкът и пепелта са по-безопасни за растенията и животните, но те забавят топенето на лед. Също така, уверете се, че аксесоарите за почистването  на снега, като лопати, стъргалки, плугове, са годни за употреба.

 Проверете покрива

 Есента е идеалното време за откриване на дефекти в покрива ви, поради проникването на светлина през дупките. Просто отидете и потърсете места, от които проникват лъчите на слънцето. Запечатването на пукнатините и дупките в покривите и стените, не само гарантира, че вашият покрив е устойчив на атмосферни влияния, но също така, помага да се предотврати навлизането на гризачи. Зимата може да причини много вреди на състоянието на обора, поради влагата, което на свой ред създава среда за растеж на плесен и размножаване на бактерии. Ако не сте сигурни за целостта на покрива или стените, не позволявайте на животните да останат през зимата при тези условия. В същото време, проверете и се уверете, че всичките ви лампи работят добре. През топлите месеци с много слънчево греене, светлината често не е много важна, но когато идва зимата, ще ни благодарите за този съвет.

Съхранявайте на дезинфектант и възпиращо средство за гризачи

 Голямата гъстота на животните в обора, води до замърсяване на цицките и трябва да използвате дезинфектанти, а не само хартиени кърпи. За да се предпазите от плъхове и мишки – носители на опасни заболявания, както за добитъка, така и за хората, купете  отрова и заложете примамки.

И накрая. Осигурете си топли дрехи и ботуши.
А може и сто грама с коняк – 😁, но не повече…..
Govedovad.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here