Една капка мляко е достатъчна, за да даде информация за цяло стадо крави

0

Четем и се чудим – дали да вярваме.

Оказва се, че ДНК анализа на женските животни се използва не само за определяне произхода на животното и провеждане селекция по генотип на женското животно. Сега ни сюрпризират, че много лесно може да се определят кравите с голям брой соматични клетки, само от изследването на една капка от  взето от ваната мляко.

Определянето на соматичните клетки до момента е известно на всички фермери как става. Канчета с черно дъно, бързи тестове, лопатки с реактив, мобилни анализатори и индивидуални проби в лаборатория. Всичко това е трудоемко и свързано с време за получаване на резултата.

От 1 септември фирмата GenoCell GmbH  определя соматичните клетки на всяка крава на която млякото е влязло във ваната, като се вземе от общото мляко само една капка. На първо време това ще са ферми в Северен Рейн-Вестфалия и Баден Вюртемберг.

Това изследване може да се прави само за стада, които имат ДНК анализ.

При нас за сега няма такова нещо, и ние  ще караме по старому.

Този нов метод дава възможност да се определи броят на соматичните клетки за всяка една крава въз основа на една – единствена проба от мляко.

Соматичните клетки на кравата съдържат пълния геномен набор от животното. За разлика от микробите или мастните протеини, кравите могат да бъдат ясно идентифицирани въз основа на тази генетична информация. Това означава, че всяка крава има своя геномен отпечатък в резервоара за мляко.

За анализа, производителят на мляко взема проба от добре смесеното мляко в резервоара и я изпраща в лабораторията по пощата. Там се анализират кратки, определени геномни последователности, сравняват се със съществуващата геномна информация за животните и се определя кравата носителка на соматични клетки в млякото си.

Точността на резултатите е на нивото на контрола на млякото. Тестът е предназначен за стада до 400 крави.

Източник: GenoCell GmbH

Горенаписаното си е направо революция в млекопроизводството и преработката. След преодоляване на сегашната криза – защото това е най- важното сега, задача номер едно е ДНК анализ за всяко животно.
Защото след соматичните клетки идват заразните заболявания, репродукцията, селекцията, ако искате опашките и рогата на кравите
.

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here