Как високопродуктивните крави прекарват своя ден във фермата?

1

Какви са основните дейности на кравите в обора?
Учените от университета в Минесота, се предложи на млечните производители да разгледат как  кравите прекарват своето време във фермата.

Местните производители се оказаха изненадани от това, колко време кравите прекарват в различни дейности в ежедневието си и как размерите на пространството и групите могат да повлияят на способността на кравите да оптимизират своето производството.

В обора кравите използват времето си главно за хранене, поене, почивка и социализиране. Фермерите могат да контролират времето за доене, времето за работа с ветеринари и времето за ходене от леглата до хранителната пътека. Комбинирани всички тези дейности съставят времето на кравата за един ден.
Ако кравата прекарва прекалено много време в доилната зала, преминава дълги разстояния или се държи далеч от храната, водата и нейното легло, тя няма да има достатъчно време за почивка. Това ще възпрепятства производството на мляко и постигането на максималния капацитет на даденото животно.

Проучвания на университета в Канзас, доказват, че животното се нуждае от 12 часа почивка на ден. Всеки час по-малко, ще коства по литър мляко на фермера и обратното. Всеки час повече, ще носи по-голям млеконадой. Проучвания показват, че най-продуктивните крави в стадото, почиват повече от останалите крави във фермата.

ВАЖНИ ПРЕПОРЪКИ:

– Оптимизирайте доенето, чакалнята и пътят наобратно до леглата. Поставете си цел, при доене кравата да не прекарва повече от 75 минути далеч от леглото си.

– Избягвайте пренаселването на обора. Това създава проблеми и не позволява качествена почивка на животните ви.

1 КОМЕНТАР

  1. Мишооооооо, пишете колко време престояват кравите на пасищата и как конете им изяждат жизненоважния силаж, дето расте по горските поляни!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here