Работа с азот и контейнер за азот

0

Пътят на спермата от станцията за изкуствено осеменяване – СИО, до вашия контейнер е дълъг и винаги криещ опасност за качеството на спермата.
Паетите ще бъдат премествани няколко пъти, докато достигнат до вас. От машината за замразяване при производство на сперма, следва карантинен съд, от карантинния съд до основния склад. Следва складът за разпределение – част от внесената сперма е преминала митнически контрол, при който се проверява самоличността на пайетите и т.н.

Искаме да ви разкажем действителен случай за освобождаване на сперма от митница. Изпращат ни контейнер със сперма от Германия до летище София. Отиваме на другия ден да я освободим и ни казват внесете 70 лв затова, че контейнера е стоял при нас в хладилника на летището при минус 20 градуса. Въпреки цитираните от нас  минус 196 градуса, които поддържаме в съда, си платихме за неговото охлаждане.

Ето защо е важно за вас да обърнете внимание на това, което се случва при последното преместване на спермата във вашия съд. Веднага когато внесете новите паети в съда, най-напред ги сложете под азота и веднага долейте съда с азот.

Има обаче проучвания, в които се казва, че по-добре е най-напред съда да се напълни с азот и след това внесат новите паети.

Друга небрежност, която се допуска е, че пайетите се хващат с пръсти или се броят, когато се преместват в полевите контейнери. Това също затопля пайетите много повече, отколкото, когато работите с пинсети, с които можете да броите пайети в течен азот, което е по-добре.
В крайна сметка страда вашият успех в осеменяването.

Контейнерите, които не са затворени добре и губят повече азот по неконтролиран начин от нормалното и трябва спешно да бъдат заменени в станцията за осеменяване.

Ако контейнерът се „изпоти”, то изтича азот  в големи количества – като газ.

Най-уязвимата част на контейнера е запушалката. Тя трябва да е оригинална.

Редовно проверявайте съдържанието на азот и трябва да знаете колко дена може да се задържи азота в необходимото количество в съда.

Периодично може да правите проверка в лаборатория за годността на контейнера.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here