След протестът: Има да се учим още

0

Ясно е, че протеста мина добре, но дали ще има ефект ще разберем след няколко дни. Ясно е, че нещо не ни стига, за да имат тези протести ефект.

Значи трябва да се прави още нещо.

Гърците са майстори на фермерските протести и като кажат, че изкарват тракторите всички се съобразяват с техните искания. Само който не е бил в Гърция по време на тракторните протести, не знае за какво става дума.

Как представят исканията си гърците се  разбира от Президента на Асоциацията на говедовъдите – млекопроизводители на Гърция, Джордж Кефалас.

Мандрите се позовават на намалени продажби и се стремят да намалят производствената цена на кравето мляко с 1 цент. Цените на всички суровини (фуражи, добавки, ветеринарни лекарства и т.н.) са се увеличили с 40% през последните месеци. Ситуацията с производствените разходи е много трудна за млечните крави.

По това време животновъдите биха очаквали увеличение на производствената цена на млякото, за да покрият високите производствени разходи. Напротив, обаче имаме натиск да паднем под 38,5 цента за килограм, което е средната цена на производител според данните на ELGO DIMITRA.

От друга страна, Министерството на регионалното развитие и инфраструктурата не отпуска коронарна помощ за сектора, тъй като – както се твърди – няма спад в производството. Лично аз се съмнявам дали тази помощ би решила настоящите финансови проблеми, пред които са изправени животновъдите.

Някои структурни проблеми на индустрията ще трябва да бъдат решени. Както се оказа на практика, удължаването „живота” на прясното мляко (от 5 на 7 дни) не донесе внос на краве мляко у нас. Вместо това се помогна на млякото да отиде на пазарите на някои отдалечени острови.

Проблемът се крие в производството на кисело мляко. Там се извършва износ и мандрите са увеличили оборотите. Те не могат да произвеждат кисело мляко от гръцки тип от вносно краве мляко. Това дава “зелена светлина” на други страни да искат да произвеждат този вид кисело мляко със собствено мляко.

Млекопроизводителите твърдят, че киселото мляко е промишлен продукт и не искат да говорят с производителите. Министерството на земеделието и развитието на селските райони трябва да вземе роля и да започне преговори между преработвателя и животновъдите. 

Производителите на млечни продукти подчертават, че кравето мляко, произведено от нашата страна, не е достатъчно за задоволяване нуждите на производството на кисело мляко. От своя страна ние твърдим, че имаме подходящо ноу-хау и за няколко години можем да увеличим количествата краве мляко, произведено в нашата страна. Трябва да се разработи стратегия за следващите 7 години  Киселото мляко от гръцко краве мляко, може да съживи гръцкото говедовъдство, завършва председателя.”

Източник: Асоциация на Холщайн за Гърция

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here