Да унищожим Вирусната диария

0

Фермерите говедовъди са съгласни с новите правила, които влязоха в сила от първи септември по отношение мерките за ликвидиране на вирусната диария при говедата.

От 1 септември Министерството на земеделието на Северна Ирландия забрани транспортът на едър рогат добитък до кланици без отрицателен тест за вирусна диария (VDV). Забраната се отнася за непроверени животни, които се транспортират до кланиците в нарушение на резолюцията на министерството от 2016 г. относно мерките за изкореняване на вирусна диария при говеда.

Организацията на фермерите подкрепи въведеното правило, считайки, че това е стъпка към пълното изкореняване на тази болест в Европа.

  – „Важно е фермерите да преглеждат всички животни в рамките на 20 дни след раждането, за да защитят не само собственото си, но и съседните стада“, – казва един от фермерите цитирани от портала FarmаUK.

Вирусната диария е заразна болест по говедата, която е широко разпространена в Европа и причинява огромни икономически загуби. Заболяването е придружено от възпаление на тъканите на чревния епител. Заболяването засяга и конюнктивата, бронхите, устната и носната кухина на животното. При бременни крави инфекцията е придружена от аборт и мумификация на плода.  

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here