Комфортът на кравите трябва да е на първо място

0

Отговорът е да и от него зависи до голяма степен млекопроизводството.
Изборът на постелята върху леглото на кравите, си е на практика тяхното спално бельо. Комфортът на кравите трябва да е на първо място, но комфорта за фермера (натоварен по наслагване на „бельото”) също не трябва да се пренебрегва.

Видът на леглото, както и наличието на съответните продукти за “спално бельо” и разходите играят важна роля. Често различните цели си противоречат. Ако застелим леглото с най-подходящата постеля за борба против куцотата, може да нарушим чистотата на вимето. Винаги е необходим компромис между комфортът на кравите, хигиената и натоварването, за да се намери подходящият материал за “спално бельо” за фермата.

За млечните ферми, здравето на вимето е на първо място и хигиената на леглото е важен критерий за развитието на инфекции на вимето. Все пак върху него кравата прекарва повече от 10 часа на ден. Висока производителност не може да се постигне, ако животните не се чувстват комфортно и не могат или не искат да лежат достатъчно дълго в леглото. А именно производството на мляко става в лежащо положение.

Защо:

Кръвният поток на вимето се увеличава, когато кравите лежат за по-дълъг период от време. Това увеличава добива на мляко и подобрява защитата на вимето срещу инфекция.

По време на лежане крайниците се облекчават, копитата могат да изсъхнат, което намалява честотата на проблемите с куцането в стадо с продължително време на лежане.

Преживянето е по-ефективно в легнало положение, това увеличава превръщането на фуража в мляко. Подкисляването се предотвратява от по-високото образуване на слюнка.

Всъщност всички знаем, че когато спим на удобен дюшек и с меки завивки спим много по-добре.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here