Да не подценяваме производството на юници

0

Нещо което го знаем, но го подценяваме и след това съжаляваме. Това се повтаря обаче всяка година. Става дума за  производството на високо потенциални юници за производство на мляко. Успехът на управлението днес се измерва не само от нивата на ежедневното наддаване на тегло и теглото при раждане, но и от потенциала за производство през живота на животното в отговор на управлението, прилагано по време на размножителния период.

– Целта на създаването на юници.  Да се извадят от стадото нископродуктивните крави и проблемни такива, и да бъдат подменени с млади животни с добри качества. По същия начин стой и въпроса за разширяването на стадата.

– Насърчаване на генетичното подобрение на стадото. Това е особено важно за стадата, които търсят специализирани животни. Като мислим за по-конкретни цели , можем да споменем:

-Получаване на женски животни с висока генетична стойност. 
Дъщерите винаги трябва да са по-добри от майките си, така че отпадналите животни винаги да се заменят с животни с по-добро качество.

-Производство на 24 месеца. Това е традиционна препоръка, но тя може да варира в зависимост от производствената система, като отелването може да бъде на 22 месеца или до 30 месеца и е възможно  да са икономически осъществими и в двата случая.Това ще зависи от системата на производство и инвестиции в храненето на животните, като се насърчава по-висок темп на растеж.

– Животни с подходящ размер и състояние на тялото. Тези два фактора са свързани и с млекопроизводството. Като има добра оценка на телесното състояние, която ще увеличи максимално производството, особено при първата лактация, където юницата все още  завършва растежа си. Те раждат   приблизително имащи 85% от теглото на възрастните крави и ще прекратят растежа си по време на първата лактация , но едновременно  с това произвеждат и мляко. Така че, това са най-взискателните животни в стадото.

– Производство на юниците на възможно най-ниска цена. Това изглежда е най-голямото препятствие при производството на юници за разплод.

Всъщност, както казахме, нищо ново под слънцето. Това са точките, по които се обучават бразилските говедовъди.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here