Фермерът Венелин Мицов – “Трудни дни и за месодайното говедовъдство”

0

След протеста сякаш идва по-трудното. Как ще се разпределят гарантираните средства относно пандемията. Всеки от сектора дърпа баницата към себе  си.

Овцевъдите вече предвидиха искане от 30 лева за глава.
Говедовъдите все още мълчат. Нали все пак са „тежката артилерия”на животновъдството.

Тези въпроси поставихме на фермера от месодайното направление  Велин Мицев. Същият е председател на Сдружението на животновъдите от район Сандански и председател на Съвета по животновъдство обл. Благоевград.

Велин Мицев – Относно разпределението на помощта, която вече е факт. Ами сумата, която искат овцевъдите я умножаваме по 6.6 и получаваме колко да е помощта за крава.

Тук става дума за подпомагане на животните да оцелеят, така че всичко трябва да е по равно. Ако вземем да търсим кой повече средства е заделил за профилактиката на животните и персонала и разни други причини, нещата ще се разводнят. Просто трябва двете страни – овцевъди и говедовъди да изберат най-точния вариант.

Може би е по-добре да кажа каква е ситуацията в момента при нас –  района на Сандански. На първо място сушата и горещините. Пет-шест месеца не е капнало дъжд на пасищата. Няма никаква трева. Само слама, както му казваме ние. Представете си. Започнахме да храним от фуража предназначен за зимата.

Сламата може да стане златна през януари.

Сега разчитаме на един силаж, който купуваме от друга община. Чувам обаче за 1000-1500 кг маса от декар. Значи и силажа ще е „златен”.

Животните, които изкарахме в планината и трябваше да натрупат килограми, са слаби и нямат пазарен вид. Освен това, всяка година по време на пасищния сезон, лично от моето стадо остават в планината поне 10-12 телета, вероятно изядени от хищниците. Нещо повече. Вълците станаха на по-голямо уважение от домашните животни. Мои колеги ми казаха, че са видели коли от които се разтоварват вълци в нашия район, за да се запазила популацията им.

Сега следва най-важния период от годината – реализацията на телетата. Знаете, че при нас се купуват само мъжките телета. Още слязат ли от планината, след датата на задържането и търговците идват. Миналата година беше лесно. Просто за няколко дни и аз и колегите продадохме телетата и то на добра цена. Сега отново се надяваме да стигнем миналогодишните цени.

Чувам, че от млечния сектор се ликвидират много крави. Цената, доколкото разбрах е от 1.30 до 1.80 лв/кг. Дано да не подбие нашата цена. Тук се търсят червените телета – от Лимузин. В тази насока водим и селекцията макар, че уважавам Абърдин Ангуса. Проблемът е реализацията на женските телета. Едно ходене по мъките е. Как ги реализираме, няма да ви казвам.

От казаното е ясно, че икономиката ни през тази година няма да е добре. Отглеждаме със сина 180 говеда и имаме един пастир. Една част от животните са във фермата. Както казах няма и сантиметър трева по пасището. Само бодили и други подобни растения, които се развиват в горещините. И какво правим. Прибираме слама и чистим бодили и други екзотични треви.

Първата ни работа е да направим преглед на стадото и го редуцираме с 20% за да намалим фуража. Това нещо няма да го правя само аз, но и останалите колеги, което означава реакция на търговците с цена надолу.

Ограничаване купуването на концентрирани фуражи.
Цената вече се върти около 80 стотинки за килограм. “Десертите” – витамини, минерали и други, остават по рекламите и кофите. Трябва по някакъв начин да оцелеем до следващата пролет. Повече от двадесет години съм в този бизнес, но в такава ситуация не съм изпадал. Вижда се, че не сме готови да посрещнем промените в климата, за което вие пишете доста често. За съжаление „снахата” не се сеща.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here