Да дезинфекцираме ли пъпа

Много често, след като пъпната връв се скъса, фермерът не обръща внимание, защото гледа да подсуши телето и най-важното е да получи коластра и да нахрани малкото.
В наш материал

Първи грижи за новороденото теленце

Първи грижи за новороденото теленце

са дадени пълни и точни съвети относно грижите за новородените.

И тук възниква въпросът, трябва ли непременно да се дезинфекцира пъпа на телето. Оказва се, че няма еднозначен отговор на този въпрос. Дори между експертите отговорът е спорен.

В Германия се препоръчва дезинфекцията на пъпа, малко след раждането само в проблемни помещения, където често се появява възпаление на пъпа и то след консултация с ветеринарния лекар на фермата. Това може да се избегне за жизнени телета, които са родени и отглеждани при хигиенни условия. Когато не се дезинфекцира се избягва възможно дразнене на кожата и не се нарушава естествения лечебен процес.

Обикновено се използват алкохолни йодни разтвори (дезинфекциращи и изсушаващи) или хлорхексидин. Те могат да се изливат или напръскват върху пъпа, а пъпната връв също може да се потопи. 

Останките, които са влезли в контакт с пъпа, не трябва да се използват повторно, а да се изхвърлят, за да се предотврати разпространението на патогени в потапящия агент и предаването на други телета. 

Пъпната връв трябва да се манипулира възможно най-малко (т.е. не се откъсва или връзва, не се втрива разтвора). В следващия ден е достатъчно редно да се оглежда пъпа. 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here