Информационната система на НАРМС работи

Преди известно време публикувахме два материала свързани с новата информационна система /тя вече остаря /на Националната асоциация на Монбелиард и Симентал.

1 част / Асоциацията на Монбелиард и Симентал – отново ни изненада

2 част / Асоциация за развъждане на Монбелиард и Симентал – четем програмата

На пръв поглед може да си помислите –  голяма работа.
Да, много голяма работа свършена от селекционерите и председателя на асоциацията Атанас Атанасов. Говорейки за своите мечти преди известно време той ни каза:

– „Следващата ни мечта  беше да изградим богата на информация Информационна система и да я „сервираме” на компютрите или телефоните на нашите членове.
Искам да ви кажа, че тази мечта е вече факт. Системата е при фермерите, те вече я ползват и благодарят за това.

Дори получих и малки критики, че това трябвало да се случи по-рано. Нали знаете, българинът обича да види, да пипне и да опита, за да каже добро е. Този етап също го минахме.

Вече мечтая за следващото предизвикателство – да адаптираме към системата нормални развъдните стойности на животните. Всъщност това беше и задача номер едно, когато стартирахме асоциацията”.

Все пак, като коректна медия към своите читатели решихме да проверим как работи системата. Срещнахме се с ръководителя на животновъдството във фермата в с.Дамяница г-н Иван Станков. Все пак гласът на фермера, колкото и да е безгласен последните години някъде се чува.

В минутите на почивка седнахме на кафето в Сандански  /и животновъдите са хора и трябва да почиват и да се радват на живота/ с Иван и на въпроса ни за информационната системата на НАРМС, която няколко седмици преди това, му бяхме дали да изпробва,  той ни отговори така:

 – Първоначално бях малко скептично настроен – дали ще се справя, кой знае колко писане и ангажименти ще имам и тем подобни въпроси. Разбира се, изпълнихме всичко, което се искаше от асоциацията, като информация за да се вкара в системата.

Преди няколко месеца програмата бе качена „във въздуха”, съответно ни бе предоставена парола и седнахме с колегите зад компютъра. И след, като влязохме в раздела на нашата ферма, разбрахме за какво става дума.
Най-напред ни посрещнаха няколко фотоса от фермата. На човек му става мило, като види работното си място и животните за които се грижи.
След това влязохме в страницата на кравите. Всяка си има снимка, радвахме се като деца познавайки ги по снимките. Интересни бяха за нас и данните за всяка крава.
Последваха няколко изключително важни цифри за кравите – пълна информация за репродукцията, за продуктивността и развитието на животното.

Изключително полезна е обобщената информация за стадото или за група крави. Също така можеш да видиш и сертификата на животното.

Разбрахме, че за да имаме така информация трябва да имаме първична такава, която в определените срокове да подаваме на селекционерите. Установихме, че те веднага я вкарват в програмата и информацията става все по-голяма и по-достоверна.
Ами то си е направо разузнаване
.

Аз също, както вие писахте в един от материалите , както сегашните тийнейджъри, уж само влязох да разгледам информационната система и трудно успях да изключа компютъра. Сега вече е лесно. Ако ме интересува нещо веднага получавам търсената информация.

Като заключение мога да кажа, че съм много доволен от тази информационна система. Искам да поздравя и председателя Атанасов за това. Напоследък само го хвалим с колегите, пък той не се възгордява, а непрекъснато ни изненадва с нови неща свързани с работата на асоциацията.

След тези думи Иван стана от стола и каза, че отива да мести електропастирите и след това ще влезе в системата да получи информация за няколко крави.

Михаил Михайлов – Сандански

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here