Породата Джерсей

Въпреки значителните изследвания, реалния произход на Джерсей не е ясен. Повечето изследвания се съгласяват, че породата Джерсей вероятно произхожда и е създадена на остров Джърси, един от поредицата малки Нормандски острови в канала между Англия и Франция Острова Jersey Island е разположен на площ от около четиридесет и пет квадратни мили и е известен като туристически и банков център. Неговите забележителности са Джърси Роял, картофите и разбира се кравата Джърси. Преди шестдесет години е имало над 1000 ферми на този малък остров, където са се отглеждали в най-лошия случай няколко Джърси крави. Днес независимо от това, че породата е втората по големина при млечните крави на острова се отглеждат около 6000 бр. животни от които 4000 бр крави в 30 функциониращи ферми, някои от които са доста големи и модерни.

Има теория, че някои от гените за породата Джърси са с произход от Африка. Това би обяснило защо породата проявява силна толерантност към топлина и висока влажност.  Даже някои анализатори  казват, че произхода на породата по бащина линия идва от Азия, и принадлежи по всяка вероятност от bos brachycerus, опитомен през каменната ера и преди около 10 000 години или повече и мигрира към Европа през  Швейцария и Франция. 

За повече от 200 години е имало забрана за вноса на всякакви живи говеда, сперма или ембриони на острова. Това би могло да обясни защо породата се е запазила в чист вид. Тази забрана е ”вдигната” през юли 2008г.

Хранителната дажба на кравите през годините е така балансирана, че животните ефективно да конвентират тревите и бобовите растения в мляко и млечни „твърди” съставки. Тази селекция е създала една крава с извънредно високи  нива на мазнини в сравнение с други общи породи млекодайни животни днес.

Разцвет за породата е периода от 1860 г. до Първата световна война, когато кравата Джърси се радва на най-голямото развитие за породата в световен мащаб. В продължение на много години, хиляди животни са били изпратени в САЩ . Записите показват, че внасянето на първите Джерсей е станало през 1657 г. Канада внася за първи път животни от тази порода през 1868 г. Южна Африка през 1880 г. и Нова Зеландия през 1862 г. В Австралия породата „влиза” през 1829 г когато се внасят 200 крави.

Латинска Америка, внася първия Джерсей преди началото на 20 век. Архивите показват, че около 1892 г. имаме животни вече и в Гватемала, а четири години по-късно и в Бразилия.

Характеристики

Едрина. Това е най-дребната порода за мляко. Височината при холката на възрастните крави е 115-116 см., живото тегло е около 350 кг, а на биците 600-700 кг. В Дания кравите са по-едри с около 50 кг, а в САЩ са най-големи – 450 кг. Кравите се отличават с много висока скорозрелост, като първото отелване на юниците е на 23-24 месечна възраст. Живото тегло на телетата при раждането е 15-22 кг. Те са слаби, крехки и с ниски растежни способности. Освен ниския прираст и рандеман, качеството на месото е незадоволително поради жълтия цвят на телесните тлъстини.

Екстериорни особености. Джерсейското говедо е типичен представител на млечния тип. Главата му е лека, суха, благородна. Челото е изпъкнало, с типична вдлъбнатина между очните орбити, а очите са живи, блестящи и изпъкнали. Рогата са къси и тънки,  шията е нежна,  тънка, с много кожни гънки. Холката е тясна, остра, крупата е средно дълга, често наклонена и заострена. Гърдите са дълбоки, но нешироки. Хълбоците са добре очертани. Крайниците са тънки и здрави, като задните често са саблевидни и сближени в скакателните стави. Мускулатурата е много слабо развита, типичен е силно изрязания бут. Вимето е прибрано, с правилно разположени цицки.

Продуктивност. Млечността на Джерсейските крави в България е  Средната млечност на кравите е 4000-4400 кг., маслеността на млякото е 5,2-6,2%, а белтъчинното съдържание – 4,2-4,5%. В статията

от преди няколко дин имаме средна дневна млечност 29кг мляко. Вероятно за всяка страна този показател е различен в зависимост от нивото на селекция, хранене, отглеждане и др.фактори.

Млякото на кравите от тази порода е с най-висок процент мастни вещества и сух безмаслен остатък в света. Характерен е приятния жълт (златист) цвят на млякото, който се предава и на маслото. Дължи се на високото съдържание на каротин. Породата е селекционирана основно за производство на масло. Джерсей се отличава с най-икономичната и ефективна трансформация на фуражите в мляко. Произвежда над 1200 кг. стандартно (към 4% м. в.) мляко на 100 кг. живо тегло.У нас джерсейски бици се използват при усъвършенстване на Българското родопско говедо, в което има от 50-75% кръв от Джерсея.

Статистика

  • Джерсей произвежда един кг. млечни компоненти на по-ниска цена в сравнение с другите големи породи.
  • Тя има малко или никакви проблеми при отелване, по-голяма плодовитост, по-кратък интервал между отелванията, както и по-ранна зрялост.
  • Джерсей има най-голяма продължителност на живот от всички други млечни породи.
  • Джерсейското  мляко има по-голяма хранителна стойност, плюс най-висок добив и по-голяма ефективност, когато се преработва в сирене и други продукти с добавена стойност.
  • Джерсейското мляко е с най- висока цена на много пазари.
  • Джерсейското мляко в много отношения е уникално. Като продукт съдържа: – 18% повече протеин, 20% повече калций, 25% повече мазнини, отколкото средните млека.
  • Джерсей е по-малко податлива на куцота. Защото е по-лека и има по-малко проблеми с куцането.
  • Джерсей има един от най-добрите темпераменти от всички млечни породи и не създава проблеми при отглеждането.

Говедодъд

1 КОМЕНТАР

  1. Имам интерс към американските крави Джерсей от най голямата ферма в Орегон възможно ли е от там да се доставят заплодени юници 500бр. и на каква цена ( приблизително или точна цена)

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here