Породата Boran (Боран)


Описание на породата

Параметри на тялото •
Производителност •
Съдържание •
Предимства и недостатъци
700 – 1300 гр
Средна дневна печалба
3000 – 6000 кг
Средна млечност
18 – 22 месеца

Те имат добре развити адаптивни качества, способни са да издържат на периодичен недостиг на вода и фураж, да пътуват на дълги разстояния и ефективно да усвояват некачествените фуражи.

История на породата

Породата произхожда от добитъка Зебу в Южна Етиопия и е станала популярна в Източна Африка, особено в Кения. Кенийското общество на животновъдите, създадено през 1951 г., отглежда подобрения боран.

Последният път, когато „нови“ гени бяха изляти в тяхната генетика, беше през 700 г. сл. Хр. По този начин породата не е смесена. Бораните се отглеждат като чистокръвни в продължение на 1300 години. За съвременните животновъди стойността се крие в голямата хибридна сила на говедата. Настоящите животновъди са подобрили значително физиката си, но никога не са променили основните предимства, наследени от техните предци.

Разпространение

Силно разпространен в Кения, Замбия, Танзания, Уганда, Зимбабве, Южна Африка, Австралия и САЩ.

Параметри на тялото

Всички индивиди са със среден размер, главата е къса, ушите са малки. В областта на шията има гърбица. Има както рогати, така и безроги представители. Височината при холката на възрастен бик е 117-147 см, на крава 114-127 см. Теглото на възрастен бик е 500–850 кг, а това на крава е 380–450 кг. При раждането телетата тежат около 25-28 кг. Кожата е хлабава, а дебела, устойчива на ухапвания от насекоми.

Козина

Козината им  е в различни нюанси, с изключение на чисто черно. По-често се срещат индивиди с бял или светлочервен цвят. Външно те са много подобни на червените говеда брахмана .

Производителност

Мраморирането на месото е добре изразено, мастната обвивка е равномерно разпределена по цялото тяло. Среднодневното наддаване на тегло варира от 700 до 1300 г, в зависимост от качеството на фуража и начина на съхранение. И са готови за клане от 3 до 3,5 години (36-42 месеца) 420-460 кг; с допълнително хранене на 18 до 22 месеца и тегло 380-400 кг.

За разлика от някои азиатски породи зебу, боровите крави имат добре развито виме, зърната са малки и спретнати, здраво прикрепени. Юниците достигат полова зрялост на около 385 -дневна възраст.

Съдържание

Бораните имат добре развити адаптивни качества, които са от решаващо значение за оцеляването им в Африка. Например, те са в състояние да издържат на периодичен недостиг на вода и фураж, да пътуват на дълги разстояния и ефективно да усвояват некачествените фуражи. Те имат подчертан стаден инстинкт и непретенциозност.

Предимства и недостатъци

Напоследък говедата Боран са били кръстосвани с говеда Шароле и други видове Зебу. През 1951 г. тяхното развъдно общество е развито в Кения, където те остават изключително популярни като говеждо месо и кръстосване на говеда. Говедата от Боран са доста лесни за грижи и лесни за отглеждане, дори в храстови земи. Те понасят топлина и суша много добре и са достатъчно управляеми, за да се използват за теглене!

Вместо да имат гърбав гръб като повечето породи зебу, говедата Боран всъщност носят гърбиците си върху гърдите си! Въпреки леко странния си вид, говедата от Боран са добър избор за животновъдите, търсещи покорност, производство и издръжливост.

Предимства:

Хибридна мощност.
Отлични майчини качества: те хранят добре потомството си и ги предпазват от хищници.
Проблемите с отелването са рядкост.
Устойчивост на болести.
Спокоен темперамент.
Висока конверсия на фураж.
Ранна зрялост.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here