Соматичните клетки в млякото

мляко

Допустими стойности, вреди и качество на продукта

Когато се дискутира проблемът със соматичните клетки в прясното мляко, не бива да се забравя, че соматичните клетки са част от нормалната функция на здравите крави и показател за здравния статус на вимето.

Около 98% от тези клетки са левкоцити – бели кръвни телца, чиято роля е да поглъщат и унищожават попадналите микроби в млякото, и 2% са епителни и жлезисти клетки. Образно казано соматичните клетки са отбраната на организма срещу бактериите, които проникват във вимето на кравите през млечния канал и причиняват клиничен или субклиничен мастит. Ето защо високият брой на соматичните клетки най-често е сигнал за инфекция на млечната жлеза.
КАКВИ СА НОРМАЛНИТЕ ПАРАМЕТРИ ЗА КАЧЕСТВЕНО МЛЯКО
В практиката броят им се определя с вземане на проби два пъти месечно от сборното мляко на всяка отделна ферма и един път месечно за всяка крава индивидуално. Всеки млекопроизводител трябва да знае, че нормалното мляко има по-малко от 100 000 соматични клетки / мл., но при мастит броя им се увеличава и може да достигне до 250 00 клетки / мл.

БЕЗОПАСНО ЛИ Е ДА СЕ ПИЕ МЛЯКО С ВИСОКИ СТОЙНОСТИ НА СОМАТИЧНИТЕ КЛЕТКИ?
Отговорът е НЕ и основателно потребителите не искат да го консумират. Затова е важно да се идентифицират кравите с висок ОБС и тяхното мляко да се събира в отделна цистерна. Но фермерите също трябва да знаят, че в краткосрочен план е възможно при някои животни да се регистрира увеличаване на ОБС, и това е напълно нормално и не застрашава здравето на кравата. Въпреки това стопаните трябва да отделят млякото.
ВАЖНОТ Е ФЕРМЕРЪТ ДА РАЗПОЛАГА С ТОЧНИ ДАННИ ЗА ЗДРАВНИЯ СТАТУС НА КРАВИТЕ
Да се провежда наблюдение и ефективен контрол в дългосрочен план на животните със завишен брой на соматичните клетки. Така ще гарантира не само бързото възстановяване на животните с възпалителни процеси, но ще се контролира и здравния статус на цялото стадо, и качеството на добиваното мляко.

1 КОМЕНТАР

  1. По правилата допустимият брой соматични клетки в кравето мляко е 400 000 в милилитър, а на общият брой микроорганизми – 100 000. В материала се говори за 100 000 соматични клетки. Как да го разбираме?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here