Ще имаме ли семейни ферми

Преди няколко години ЕС пое кампания за развитие и възраждане на овцевъдството. Голямо тръбене по медиите, по Евро страниците, в страните отглеждащи все още овце. Точно, както се казва – всяко чудо за три дни и овцевъдството си мина по реда.
Сега на мода са семейните ферми, малките производствени единици, късата верига, традиционните продукти и фермерските пазари.

Всички искат да помагат за това, което си е в реда на нещата. Скоро директорът на ДФЗ даде интервю, в което каза,  че служителите на фонда, освен проверките ще помагат на  дребните стопани да се научат и преодоляват административните трудности. От министерството се мъчат да осигурят на тези ферми по-голям паричен ресурс, което също е в реда на нещата.

Какво става обаче по фермите – е скрита картинка, много пъти театър или шоу, без ръкопляскане за фермерите, макар и те да са главните актьори. Много пъти обаче сме казвали, че те са твърди хора, борбени и не винаги позволяват да бъдат мачкани.

Отговорът на въпроса, дали ще имаме семейни ферми, разбираме от разказа на Светла Ангелова имаща семейна ферма в Шуменско.

В момента най-вече фермерите си знаят как издържат икономически. Така че, първия ни въпрос към Светла бе каква е цената на млякото.
Отговорът направо ни смрази:
– Не мога да ви кажа, на мен мандрата ми е платила за юни по 55 стотинки за кг мляко. Когато ми плати за юли ще разбера. След три месеца ще ми платят за септември и пак  ще ви кажа. Изкупвачът ми каза, че цената няма да е под 55 стотинки. Веднага си помислихме, че фермата ни няма регистрация по чл. 137, бяхме забравили. Оказа се, че има, то се вижда и от снимките, че е така. След това ни дойде  мисълта, че не участваме в Модул „Мляко“ – няма такова нещо, всеки месец разнасяме проби и разбира си внасяме по 70 лева“.

Фермата е създадена преди 16 години, когато купуват 16 крави плюс две телета. Сега броят им е 46 крави плюс 20 подрастващи. Животните са настанени в обор останал от миналото, но ремонтиран основно с допълнително монтиран централен млекопровод за доене на кравите, нови боксове за телетата, дворчета две, заградени с ограда, торохранилище, разбира се и трактор за раздаване на фуража и почистване на торта.
Построени са две стаички и баня, защото се налага много често да спят във фермата.
Съпругът е завършил курс за техник осеменител и се грижи за репродукцията. Жената за доенето и телетата. Помага им една жена, която заменя някой от тях, когато е ангажиран с други задачи. Освен това  имат и 900 дк пасище.

 На пръв поглед всичко е цветя и рози. Истинска семейна ферма – гледай карвите, дои ги и вземай по 55 ст за кг и субсидиите, които ти се полагат.
Животът е песен.
Да ама не.

Животът за тази семейна ферма през последните години става ад. Светла вместо да посещава курсове по животновъдство и да се специализира, се разхожда по съдилищата и вече е едва ли не е асистент адвокат, знаеща много от законите.

Какво се случва.
Обора е на двама собственици и докато единия не отглежда животни в неговата си част, всичко е окей. Човекът обаче решава да си купи животни и да стане животновъд. Съответно настанява животните в другата половина на обора. Най-интересното е, че обора е разделен на две по дългата страна, защото по едната страна е монтирана доилната инсталация.

Интересна е и намесата на ветеринарните служби. Тяхната препоръка е да се раздели обора на две със стена и пак по дългата страна. Фермерите не изпълняват това предписание и съответно са глобени с 200 лева,че не изпълняват предписанието. Чуждата част от обора не е регистрирана, като животновъден обект, но въпреки това там са настанени животни. Семейството дава сигнал за това, но животните са все още там. Също така получават и писмо доброволно да се откажат от чл.137, защото не отговарят на изискванията. Също интересно – един път отговаряш, друг път не.

Това е обаче началото.
Изведнъж им отнемат 700 декара от пасището, защото някой си слага фотоволтаици.
Следва наказателната акция от ветеринарите. Констатират, че водата в коритото в двора е замърсена. А животните са на паша.
Констатира се, че в обора няма вода в поилките. Ами защо да има. Кравите през лятото се вкарват в обора само да се издоят и излизат на двора.
Констатира се, че кофичките за вода в боксовете за телета са замърсени. Следва глоба от 3000 лева или с други думи над четири тона мляко.

Фермерите доят средно 25-30 крави дневно със средна млечност от 15 кг. То с тази цена на млякото и основно пасищното отглеждане, млякото не може да бъде повече.

В момента всички предписания са изпълнени хората водят дела защитавайки своите интерес.

Без изводи не може.

  • Престъпна цена за млякото (а то е без забележки за качеството) – 0.55 стотинки
  • Отнети пасища – електроенергията се увеличава, сега е момента
  • Проблем с подялбата на фермата
  • Мачкане от институциите
  • Съдебен материален иск

Положителни изводи

  • Богати познания по правни въпроси
  • Богати познания по ветеринарните изисквания

Генералният извод трябва да направите вие: ще имаме ли семейни ферми – отговаряйте с ДА или НЕ

Информацията за този репортаж ни е предоставена от фермерката г-жа Светла Ангелова

4 КОМЕНТАРИ

  1. Едва ли Ще има вече семейни ферми с тези цени на фураж, ток и безценица на пройзведения продукт няма коя ферма да издаржи дълго.

  2. Ще има но в семейството трябва да има милионер, счетоводител, ветеринар и пастир….

  3. Явор Гечев преди месец го каза, само едро селско стопанство с държавата зад гърба, явно всичко което не се държи от който трябва ще бъде унищожено и то по закон, щом като държавата продължава да раздава пари и да упрощава заеми и данъци на свой хора ще ядем вносна отрова

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here