Благоденствието на телетата се определя от няколко „златни” правила със съответните изисквания към тях – коластрата, създаването на имунитет, хигиената и съответните ваксинации. За коластрата сме публикували десетки статии

За храненето със сонда или стомашна тръба, както казват в Европа има много малко публикувано. Определено времето на сондите идва и е полезно да се знае нещо повече. Какво съветват ирландските фермери експертите от организацията им.

Сондата е най-ефективният начин да се гарантира, че телето получава адекватна и висококачествена коластра малко след раждането. Както вече се каза качествената и навреме дадена коластра е най-важното за новороденото. Това трябва да продължи следващите няколко дни. Вторият опасен период е между 20 и 40-тия ден. Тогава телето няма никакъв имунитет. Този от коластрата го няма вече, а за новия са необходими 20 дни. Така че, в този период телето е хем на земята, хем на небето.

Няколко правила при поставяне сонда.

Преди да поставите тръбата в устата на телета, трябва да навлажнете /омекотите/ краятѝ с топла вода или коластра.

Проверете тръбата за повреди. Ако тръбата така или иначе е повредена, тя не трябва да се използва. Парче пластмаса в стомаха може да причини сериозни повреди на телетата.

Бавно прекарайте тръбата през езика към задната част на устата, като се уверите, че тя навлиза в хранопровода. Трябва да бъдете изключително внимателни, за да сте сигурни, че тръбата влиза в хранопровода, а не в дихателната тръба.

Когато тръбата е на правилното място, телето трябва да е удобно положено и да поглъща спокойно.

Преди да позволите на млякото да тече през сондата, трябва да проверите отново поставянето на тръбата.

Най-лесният начин да направите това е да усетите областта на шията на телето. Дихателната тръба е твърда структура, с пръстени, очевидни при допир. Хранопроводът е мека, сгъваема структура.

Когато тръбата е поставена правилно, трябва да можете да я почувствате – ако не можете да почувствате тръбата, отстранете я, тъй като тя може да бъде в дихателната тръба.

Поставете отново тръбата и проверете отново дали е на правилното място. Неправилно поставената тръба може да бъде фатална за телето.

Следват неща които ги знаете, но дали ги правите си знаете вие. Стомашните тръби трябва да се почистват старателно след всяка употреба. Това би трябвало да помогне за контролиране на разпространението на бактерии от едно теле на друго.

Остатъците от мляко трябва да бъдат отстранени, преди сондата да се използва за друго теле. Това ще помогне да се предотврати разпространението на болестта на Джон и други болести/бактерии.

Бактерията  Mycobacterium avium подвид paratuberculosis  (MAP обикновено се намира в млякото на заразена крава, така че се препоръчва да се избягва смесването на коластра, особено в стада, където болестта на Джон е проблем.

Също така, добре е да имате повече от една стомашна сонда във вашата ферма. В идеалния случай трябва да имате минимум две – едната да се използва за коластра, а втората за хранене на болни телета с електролити.

Техниката на вкарването на сонда може да придобиете от специалист или ваш колега, който вече използва такава

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here