2 част: SOFT-AGRO.COM / Удължаване на периода на отелване – алтернатива за високопродуктивните крави?

ПРАКТИЧЕСКО ИЗПЪЛНЕНИЕ

Ако има толкова много ползи от това, как в крайна сметка може да се реализира? Съвсем очевидно е, че увеличаването на интервала на отелване с фиксиран интервал от време може да не работи за всички животни, тъй като важно условие за това е кравата да има достатъчно производство на мляко и постоянство (способността да задържа мляко с течение на времето).

Тъй като обаче постоянството е генетично свързано с увеличаване на млечността, оптималният междуродилен период и следователно началото на осеменяването може да се определи в зависимост от млечността на кравата.

Колкото по-висока е млечността на крава след отелването, толкова по-късно може да започне осеменяване. Изследванията, проведени от публичния изследователски институт Мекленбург-Предна Померания (Römer, 2013), показват подобни резултати за пределна възвращаемост и също потвърждават, че по-късно осеменяване на крави с по-високи добиви максимизира печалбата.

Въз основа на данните за прогнозния индекс на осеменяване, периодът между телата може да бъде приблизително определен от периода на доброволната служба, който ще покаже кога коя крава с каква производителност трябва да бъде заплодена.

От друга страна, също така е необходимо да се определи кога да се спре осеменяването, така че кравите да не напълнеят по време на отелването или да струват ненужни пари поради ниската млечност.

Таблица 3 показва коя зона на лактация е математически оптимална за осеменяване.

Таблица 3. Схема на осеменяване за определяне на оптималното време на осеменяване

Таблица: Схема на осеменяване за определяне на оптималния момент на осеменяване

Годишно производство на мляко 7.500 -8.499 кг 8.500 -9.499 кг 9.500 -10.499 кг 10.500 -11.499 кг 11.500 -12.499 кг 12.500 -13.499 кг
Период на доброволна служба, дни след отелването <50 53 79 103 125 144
Прекратяване на осеменяването, дни след отелването 137 160 179 198 218 > 220
Хормонална програма от деня след отелването 97 120 139 158 178 > 200
Лактационен ден Действителна средна дневна производителност в кг
50 34.6 38.6 42.5 46.2 49.6 53.1
60 34.2 38.2 42.2 46,0 49.5 53.1
70 33.6 37.7 41.6 45.5 49.1 52.7
80 32.9 37,0 41,0 44.8 48.5 52.1
90 32.2 36.2 40.1 44,0 47.7 51.4

Ако в допълнение към дневния добив на мляко са известни текущият ден на лактация на кравата и началото на осеменяването, периодът на осеменяване (в който може да започне осеменяването) може да бъде ограничен, за да се постигне максимална млечност.

Освен това е посочен моментът, в който вече не е препоръчително осеменяването на кравата, тъй като млечността е твърде ниска и съществува риск от затлъстяване. Освен това денят на лактацията също е посочен за започване на хормоналната програма, за да се увеличи вероятността от бременност за животни, които все още не са били заплодени.

Изход – В заключение можем да кажем, че увеличаването на период между отелванията може да бъде мярка за подобряване на репродуктивните резултати и може да предостави много възможности. Приспособеното управление на осеменяването обаче трябва да се впише в действащата концепция на фермата и освен високото ниво на производство на мляко в стадото, винаги изисква индивидуални познания за животните.

В никакъв случай умишлено забавеното започване на осеменяването не трябва да се тълкува като надзор в управлението на репродукцията.

Автори на статията: Себастиан Питърс и проф. Катрин Махлков-Нерге, Университет за приложни науки в Кил, Департамент по земеделие, Остерронфелд. Превод от Елена Бабенко специално за soft-agro.com .


Коментари


Олга Новицкая  – Поздрави, интересен материал за мислещи хора. Авторите предлагат да се увеличи натоварването на притока на мляко до 470 дни, като същевременно се поддържа 50 дни
почивка.Тоест, прехвърляйки това на хората: работите 1 година и получавате 1 месец ваканция и ви се предлага да работите 1,5 години и получавате същия 1 месец ваканция. И най-важното, това определено трябва да увеличи качеството и продължителността на вашето представяне. Мисля!

Александър  – Подскажете, за предотвратяване на кетоза, можете да замените пропилей гликол със захар.

Елена Бабенко – Александър, не, използването на захар е възможно като еднократна напитка след отелване в критични случаи. Пропиленгликолът може да бъде заменен с глицерин, за да стабилизира метаболизма.

Людмила  – Добро време за престой.
Благодаря за просветлението по актуална тема. Примерите са свързани с кравите от Холщайн. В по-голяма степен работя с черно-бели крави и забелязах, че при по-дълъг период между телата проблемът с храненето на кравите (дебела крава до края на лактацията) се дължи на липсата на нейното настаняване поради намаляване на производителността, т.к. животните се поставят според физиологията, следователно диетата е предназначена за подходящата продуктивност. Следващата лактация има по-ниска годишна млечност, достатъчно здравословни проблеми. Много е индивидуално за конкретна ферма.

Виталий  – В статията, разбира се, всичко е прекрасно написано, въз основа на краткосрочния план! Но преследвайки голямо мляко, стигаме твърде далеч и вече обратната страна на монетата, под формата на метаболитни нарушения и продуктивна дълголетие от 2,5-3 лактации.

Joanni Labarevich – Много полезна статия, много актуална в наше време! Особено в нашето състояние на приписки и хартиени записи!

Олег  – Интересна статия. Но вярвам, че проблемът с отрицателния енергиен баланс трябва да бъде решен през сухия период, за да не се получи кетоза.

Светлана Корнилова  – Статията на Елена е много интересна и съм напълно съгласен с нея. Но нашето земеделско министерство, за съжаление, не знае как да брои пари в полза на фермерите,
те се нуждаят както от телета, така и от мляко и обслужване за период от 90 дни,
въпреки че колкото по-скоро се заплоди една високодобивна крава, тя няма време да дои цялото мляко и трябва да започне с млечност над 20 кг – много добра и полезна статия.

Ирина  – Здравейте всички. Прочетох статията с интерес, третирах я като поредното виждане за проблема с осеменяването. Най-вероятно този метод работи положително в определени ферми, но не навсякъде. Да предположим, че у нас отдавна е забелязано от техниците по осеменяване, че ако пропуснете първото „веселие“, тогава кравата едва ли влиза в лов или осеменяването не дава резултат. Но ако поставите целия акцент върху млякото, тогава можете да приложите методи, които удължават лактационния период. В същото време кравата, така да се каже, развива своя потенциал по-бързо, съкращавайки продължителността на живота като цяло.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here