Поилка с биберон или сонда

Няма говедовъд, който да не знае значението на коластрата и нейното даване на телетата. Въпреки това, се допускат грешки, а в този период от живота на телето, те са фатални.

Какви са малките тайни при стандартното хранене.

Храненето с качествена коластра на новородени телета през първите часове от живота е от решаващо значение за тяхното здраве и успех. Коластрата може да бъде доставена на телето по един от двата метода:
– сонда в хранопровода

Малки тайни за сондата за хранене

 – бутилка  с биберон.

Храненето със сонда обикновено се счита за по-ефективен, тъй като отнема само няколко минути, за да се нахрани телето с голям обем коластра. За разлика от това, храненето на коластра през бутилка с биберон отнема повече време, но се счита за „по-естествено“, тъй като имитира за телето сучене от майката.

Въпреки че храненето със сонда е ефективен по време метод, има опасения, че храненето на коластрата по този начин  може да доведе до навлизането ѝ  в търбуха, което би забавило доставката на коластра в червата.

Как да храним от поилка с биберон.

От решаващо значение е телетата да получат качествена коластра през първите два часа след раждането. Земеделските производители трябва да спазват правилото 1,2,3, когато хранят новородени телета.

Използвайте правилото 1,2,3:

1.     Използвайте първото мляко (коластра) от кравата;

2.     Хранете телето с коластрата в първите два часа след раждането;

3.     На телетата трябва да се предлагат най-малко 3 литра качествена коластра.

Стомахът на телетата понякога може да бъде трудно достъпен, но правилното позициониране на телето,  помага да се улесни процесът на поемане коластрата от поилката.

Лесен начин да поставите телето в правилната позиция е следният: докато стоите, поставете гърба му под ъгъл, с една ръка го хванете под муцуната, за да поддържате главата и шията в естествено положение.

Работете спокойно и тихо, за да сведете до минимум стреса. Трябва да сте наясно с майчините инстинкти на кравата, за да защитите телето, така че се пазете от нея.

В идеалния случай трябва да извадите телето или кравата от бокса за отелване, преди да почнете да храните телето.

Индивидуални кофички и биберони, задължително трябва да се измиват  и дезинфекцират,  а ако ги държите повече време на бокса трябва да бъдат покрити против замърсяване.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here