Производство мляко – август 2021 г

Оказа се, че нашата прогноза за драстичен спад в производството на мляко през август, имайки в предвид високите температури и увеличението на цената на фуражите, не се сбъдна.
Фермерите също говореха за голямо намаление на добитото мляко, но цифрите показват съвсем друго.

През месец август е получено краве мляко в рамките на 55 912 тона, което е с малко повече от 3 000 тона по-малко отколкото през месец юли.
В сравнение с август през 2020 г е получено с 2198 т по-малко мляко.

В публикуваната справка не става ясно в тези количества влиза ли внесеното и преработено сурово мляко, влиза ли и използването сухо такова.

В справката – като преработено мляко в преработвателните предприятия, би трябвало да се разбира, че това е млякото включващо гореизброените източници. Така че, не е възможно да се правят никакви коментари за нашето производство на краве мляко.

Не така стой въпросът с другите видове млека – овче, козе и биволско.
Защото нямаме внос от тях.

От тези три вида млека през август са влезли в предприятията 3527 т, срещу 5105 т през юли. През август миналата година от тези млека са преработени 3613т, малко повече отколкото през същия период тази година.

Резултатите показват, че независимо от увеличения брой отглеждани животни през тази година: овце млечни +2.7%, кози майки+7.1% и биволици + 23.3%. Независимо от по-добрите изкупни цени особено при овчето мляко, общо полученото мляко е по-малко за първите осем месеца на годината с 349 т в сравнение с миналата година за същия период.

Вместо изводи, тях може да си ги направите сами /публикуваме справката от статистиката/ ще сравним обработката на всички видове млека с миналата година.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

През тази година до август включително, е преработено всичко 499 874 т мляко от всички видове животни, които се доят у нас. През миналата година за същия период са преработени 499 385 т.

По отношение на произведените млечни продукти имаме намаление на производството на сирене от краве мляко, заквасеното мляко, сметаната и маслото. Увеличение има при производството на пресни пакетирани млека.

Производството на имитиращи сирена продължава да расте и има най-голямо производство през август – 1365 т. Това е второто най-голямо количество продукт, получено през последните две години. Само през август миналата година е произведено повече с 25 т.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here