Отглеждане на телетата – шест пъти по-добре

Всичко започва след отелването на кравата. Идва телето и трябва да го отгледаме. Но за да го запазим, отгледаме  и направим крава, трябват много добри грижи, настояване и знания. Преди раждането, обаче трябва да заплодим кравата, и то с добър разплодник, да я отгледаме добре през сухостоиния период, да извършим добре всички профилактични мероприятия, да я отелим добре по правилата, ако няма проблеми, и накрая да я доим добре.
Думичката “добре” до тук я повторихме шест пъти.
И независимо, че казваме за съвременното говедовъдството, че е бизнес,  а в бизнеса няма сантименти, няма чувства, няма компромиси, при вида на умряло теле всички потръпваме, и сме с тази картина няколко часа.Така че,  трупайки знания и прилагайки ги, при отглеждането на телетата, все по-малко ще имаме  умряло малко теле в някои ъгъл на обора, или в клетката.

Материалът който поместваме ни е предоставен от нашия задокеански експерт по говедовъдство Тодор Арбов. В него той прави допълнения към материала

Отглеждане на телета – дискусията продължава

предоставен ни от инж.Стефан Станев.
Така сглобен този материал, трябва да стане настолно четиво на нашите фермери по отношение отглеждането на телетата . Все пак в тази статия  са преплетени двата колоса на говедовъдството в момента САЩ и Холандия. Трябва да им се доверим.
Говедовъд.ею

Проблемите с отелването се проявяват най-често при първотелките, но тяхното начало започва много по-рано. Храненето на юниците с концентрат след 12 месечна възраст, води до затлъстяване и трудни раждания. Заплождането на юниците след 14-16 месечна възраст и живо тегло над 360-380 кг има същите негативни последици. При кравите от голяма важност са последните два месеца от лактацията, като нормално 15-20 % от животните, особено по-ниско продуктивните започват да натрупват наднормено тегло. Затова е необходимо отделянето на такива животни и изключването на зърното                                                                     (енергията) от дажбата.

Само първото хранене с коластра има отношение към имунитета. За постигане на желания резултат са от значени три фактора: качество, количество и време.

За подобряване качеството на коластрата, по принцип ваксинациите за Ринотрахеит, Мукозна болест, Рота-Корона вирус и Парагрип се извършват през първите седмици на сухостоя. По този начин в коластрата има максимална концентрация на антитела срещу тези заболявани, които защитават телето през първия месец от живота му. Препоръчително е плътността (качеството) на колстрата да се измери с коластромер. Да не се използва коластра от болни крави, а също така и от първотелки, където концентрацията на антитела е само 70% от нормалната.

За целта, особено в малки и средни ферми, е необходимо създаването на банка със замразена качествена коластра, която може да се използва през следващите 6 месеца, съхранен при температура -18 С.

Количеството приета коластра по време на първото хранен също е от голямо значение. Необходимата норма е 8-10% от живото тегло на новороденото теле, т.е. 3.0 – 4.0 литра. Желателно е храненето да стане със сонда, за да може да се контролира приетото количество. Доброволната консумация без сонда най-често е 2.0 – 2.5 литра, което е недостатъчно за предпазване на телетата от заболявания. Времето на първото хранене с коластра е от решаващо значение за имунитета. Желателно е то да стане през първите два час след раждането. След това не само намалява значително способността на чревната стена да пропуска антителата в кръвния ток, но и рязко се увеличава киселинността в сирищника, което води до нарушаване структурата на гамоглобулините (антителата) и тяхното дезактивиране. Следващите хранения с коластра нямат отношение към имунитета.

През първите 3 дни телето трябва да получава 6 литра коластра дневно, тъй като тя съдържа голямо количество мазнини и протеини и дава добър старт на телето. Освен това в колстрата има и други биоактивни вещества, които стимулират растежа на телето (растежни фактори), развитието на имунната система (хормони) и правилното развитие на чревната стена (олигозахариди). Преходното мляко (2-6 доене) също съдържа увеличена концентрация от тези биоактивни вещества.

Трябва да се знае, че между 20-я и 40-я ден след раждането телето нама достатъна имунна защита, тъй като през този период концентрацията на антитела от коластрата е вече по прага на заболяемост, а собствения имунитет на телето все още не е развит напълно. През този период трябва да се избягват всякакви действия, водщи ди стрес при телетата – преместване, групиране, смяна на дажбата, обезроговяване, ушни марки, ваксинации и т.н.

Ваксинациите нормално се правят след 40 дневна възраст, когато имунната система е развита на повече от 80% и дава добър имунен отговор на ваксината. Желателно е телетата да се групират след 60 дневна възраст, когато имунната им система е вече напълно развита и имат придобит допълнителен имунитет от ваксинациите.

Тодор Арбов-Канада

Говедовъд.ею

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Животновъдството ние на това ниво Защото има такива уникални специалисти. Които пишат ГЛУПОСТИ……

  2. хубаво е написано но не мога да се съглася с изложеното,ако беше в природата така едва ли щеше да има животни до сега-пили нищожно количество коластра,приелия без сонда,

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here