Има и срамежливи телета

Учените са открили, че кравите са разделени на песимисти и оптимисти

 Научни работници от  Канадски Университет доказват, че  кравите могат да бъдат  оптимисти или песимисти, а това се отразява на общите им възгледи за живота, както това става  и при хората.

“Телетата, които са по-срамежливи, най-вероятно смятат, че чашата е наполовина празна”, казва проф. Марина фон Кейзингер. Тя е ръководила  изследователски екип, работещ в рамките на програма за правата на животните. Учените са направили експеримент, в който са били включени 22 телета. теле -

Първо, учените приучват телетата да разберат, че правилния избор води до награда. В малък бокс с дървени стени, учените правят в една от стените пет дупки разположени на една линия. В първата от тях пъхат биберона на бутилка, в която има мляко, и биберона е достъпен за телето. В отвор на  противоположния край на стената, също има биберон, но бутилката е празна. Когато телето се приближи до биберона и го стисне има само въздух. Телетата бързо разбират към кой край на стената да отидат.
По този начин, след като научили телетата, че има избор и награда в живота, учените преминават на следващото ниво. Те поставят бутилката в един от трите междинни отвора. Но коя дупка съдържа награда под формата на мляко, телетата не знаят.

“Изследователите прогнозирали, че най-оптимистичните телета ще подходят първи към бутилката, дори и ако тя ще бъде в близост до мястото, където по-рано е била празната бутилка  пускаща въздух. Най-песимистичните телета, учените смятали, че трябва да  избягват приближаването до бутилката в междинните отвори, въпреки че тя е бил в близост до мястото, където преди това се е намирала награда “- каза фон Кайзерлинг. Резултата бил точно такъв, какъвто мислели учените.

Три седмици по-късно експериментът се провежда отново, и телетата направили подобен избор. Изследователите стигат до заключението, че песимизмът е постоянна индивидуална черта, а не само резултат от временно настроение или моментни емоции, отбелязва професорът
Проучването не само показа, че кравите са родени песимисти, но и че има връзка между песимизма и страха. Тази връзка отдавна е била разпозната при хората, но проучването за пръв път я е открило при крави.

 (Източник: www.gismeteo.ru).

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here